Продължват разговорите с бразилската компания Си Ес Ен и докато резултатите от преговорите не станат ясни, не можем да поемем ангажимент за разговори за реорганизация на производството в „Кремиковци". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на срещата си с представители на комбината.
Той потвърди, че ако преговорите с бразилската компания приключат успешно, ще се пристъпи към подписване на меморандум за сътрудничество. Основната пречка пред инвеститора е не правителството, а цената на металите и кокса на международните пазари, обяви министър Димитров. Той каза още, че в момента се извършва проучване на другата фирма - „Финком Инвест", която наскоро прояви интерес да инвестира в „Кремиковци".
За последните 4 месеца „Кремиковци" е произвел продукция за 42 млн. лева, като 86 на сто от средствата са отишли за работни заплати. За същия период са натрупани задължения в размер на 57 млн. лева, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. Според него в момента себестойността на продукцията е много висока и това води до още по-големи трудности за предприятието.
Не можем да отречем ангажимента на държавата към „Кремиковци", като дори и по време на газовата криза направихте всичко възможно предприятието да продължи да работи и не допуснахте неговото спиране. Това каза на срещата си с министър Димитров заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Според него ако до два месеца не се стигне до намиране на оператор и ангажиране с оздравителен план, „Кремиковци" ще бъде обявен в ликвидация.
Задълженията на комбината към НОИ в момента възлизат на 130 милиона лева, като 40 млн. лева са натрупани след обявяване на несъстоятелност на „Кремиковци", обяви министър Петър Димитров. Дългът на комбината към „Булгаргаз", е близо 89,7 млн. лева. 
Днес около 1000 работници от комбината протестират, като шествието рано тази сутрин тръгна от Александър Невски, премести се пред Министерство на икономиката, пред Министерски съвет, и пред Народно събрание. Според Людмил Павлов, председател на ФСО „Подкрепа” – Кремиковци се срещна в МС  с Драгомир Стойнов - икономически съветник на министър-председателя Сергей Станишев. Според синдикалистите - Стойнев е уверил, че ще съдействат по социалната програма на работещите в комбината. Според Людмил Павлов – на срещата синдикатите са получили уверение, че до края на седмицата най-вероятно ще има решение за съдбата на „Кремиковци”.
По-рано протестиращите работници от "Кремиковци поискаха иразработване на компенсационна програма, включваща преквалификация, ранно пенсиониране и обезщетение в размер на 30 работни заплати. Освен това те настояваха премиерът Сергей Станишев да насрочи незабавна среща с президента на бразилската компания CSN за изясняване на сделка за продажбата на комбината „Кремиковци”. В случай, че не се сключи сделка за комбината, протестиращите настояха за незабавно разработване на алтернативни варианти за спасяването на предприятието. Те настояха и за незабавна проверка от специалните служби и контролни органи на държавата на всички действия, отнасящи се до комбината и установяване на причините и виновните лица, довели до катастрофата на комбината.
Негодуващите настояха и за пълна проверка на действията в комбината след приватизацията му, която да бъде извършена от ДАНС след решение на Народното събрание.
По-рано днес металурзите са представили пред ръководството на комбината декларация, в която искат програма за цялостно преструктуриране на „Кремиковци”, незабавно съкращаване на дублиращи се постове и освобождаване на пенсионерите, заемащи ръководни длъжности в комбината.
При съкращаване на работници ще се искат между 10 и 15 работни заплати в зависимост от трудовия стаж на работника. /БЛИЦ