Градушка колкото големи череши удари миналата вечер благоевградското село Бучино и част от съседното Българчево и замлището му и унищожи реколтата на хората. Над 2000 декара лозови масиви, към 1000 дка жито и 300 дка рапица са напълно съсипани, сигнализираха потърпевши. Между 90 и 95% от лозята в Бучино с обща площ 1300 дка са поразени тотално, обясни кметът на селото, известно с лозовите си масиви, Петър Сукалински и допълни, че градините на хората са напълно унищожени. Малко над 300 дка рапица, напълно узряла, също е унищожена от градушката. Тя е на Йордан Димитров-Кенеди, който се готвеше тези дни да я прибере и загубата му е тотална, пише struma.bg.

„Веднага след бурята обиколих целия район, всичко е унищожено – разказа пенсионираният вече шеф на „Напоителни системи“ – Дупница, бивш кмет на Бучино и известен в района винопроизводител Санде Костадинов. – Всичко е на земята – лозя, около 1000 дка жито на Димитър Димитров-Кенеди и на Димитър Антонов, рапицата… Двата баира са очукани от градушката“, обясни той. В Българчево лозята са 1200 дка и част от собствениците са имали късмет градоносният облак да не засегне насажденията им. На изток от кметството къщите са останали незасегнати, но в западната част от Долно Българчево градушката ударила първо на сухо 3-4 минути, а после завалял и дъжд. „От 10-15 години такава едра градушка тук не съм виждала, размерът й бе като едри маслини и затова пораженията са големи“, обясни кметицата Елена Стойчева и разказа, докато показваше щетите от бедствието: „За 15 минути се обезсмисли 4 месеца труд на хората – и в зеленчуковите градини, и на полето. Вижте житото как е наваляно по земята, то ще се залепи и не може да се ожъне. Повечето ниви тук са на дребни стопани. Най-много са потърпевшите лозари. На 60% от лозовите масиви, които са над 700 дка, реколтата е унищожена. На пръв поглед може би не се виждат пораженията, но вижте наранените от градушката зърна, те започват да потъмняват за 2-3 дни, загниват и падат. Всички кафяви петна означават заразени гроздове.Всичко това са добре гледани лозя, хората са вложили вече немалко средства за обработка на земята, пръскане и т.н. Потърпевшите са доста, колко точно, не мога да кажа, защото родовете си делят насажденията на редове, но много хора пострадаха“, обяснява кметицата на с. Българчево. Повечето стопани веднага след градушката излезли да видят пораженията върху реколтата си. Вчера следобед същото бе тръгнал да направи и Крум Кресналийски, който живее в кв. „Грамада“, но има половин декар памид в землището на Българчево. Мъжът обясни, че по миналата година лозето му пострадало пак от градушка, но успял да спаси остатъка, като го пръскал със син камък и вар. Насажденията на хората не са застраховани, но кметицата Елена Стойчева вече е подала сигнал до Комисията по бедствия и аварии с искане за финансиране да се оправи пътят, в който пороят е изровил по 30-40-сантиметрови коловози. „Направихме го миналата есен, общината ми отпусна средства, чакълирахме го и го изравнихме идеално точно преди гроздобера, а сега за половин час бурята го отнесе и направи огромни ровове. Пороят го отнесе, шуртеше като река и ясно си личат улеите, по които е вървяла надолу водата. Пътят е междуселищен, около 4 км, и свързва Българчево с Бучино и Лисия. Бурята е скъсала и електропровода в Българчево, но от ЧЕЗ до вечерта отстранили повредите и възстановили електрозахранването”, разказа Е. Стойчева. Пътят от Българчево до Лисия е изровен от градушката и пороя.

Останалите благоевградски села са се разминали без сериозни поражения от бурята, ако изключим изровените пътища. Найсериозно е положението в тази посока в селата Габрово и Дебочица. „Преди 2 месеца общината направи ремонт, оправи канавките и пътя, но нямахме късмет да им се радваме много“, с огромно огорчение призна кметът Добри Хамбарджийски. Вчера сутринта комисия от общината описа щетите от пороищата през последните дни. „Лека кола нагоре не може да мине. В местността Разкръстище автомобил скъса кардан и изтече маслото му. Два дни не можахме да изкараме колата на учителя, вече пенсионер, Йордан Стопански, който закъсал по пътя от Лишенската махала към Стопанската махала на село Габрово.

От поройния дъжд автомобилът поднесъл и беше препречил пътя“, обясни наместникът, като заключи, че положението е лошо, но срещу природата нищо не може да се направи. В Горно Хърсово големите поражения са от бурята, извила се в неделя следобед, която е изровила пътищата на земна основа. „Любчо Терзийски от кризисния щаб в общината реагира много бързо, описахме щетите и сега се надяваме скоро да ни отпуснат средства, защото има опасност подвижният магазин да не може да се качи до махалите Горни двояци и Долни двояци, обясни кметът Христо Ганев. Достъпът до махалите Шоповци и Пържово също е доста затруднен в момента, а там живеят възрастни хора. Късмет са имали хората в селата Делвино, Дренково, Обел и Клисура, както и в Дъбрава, където се е разминало или без градушка, или е била слаба и реколтата на хората не е пострадала, обясниха кметовете на селата