Активността на земетресенията в Турция затихва. Това каза сеизмологът проф. Димчо Солаков, цитиран от "Фокус". Той обясни, че районът, в който бе регистрирано земетресението, е силно сеизмичен, защото се намира на границата между две тектонски плочи – Арабската и Евроазиатската плоча.

Проф. Солаков добави, че България е далеч от епицентъра на труса в източната провинция Елязъг, Турция.

Според него няма опасност земетресението в южната ни съседка да доведе до верижна реакция у нас, но е необходимо да се развива сеизмологичната ни култура.

„Земетресенията по нашата територия са сравнително рядко спрямо тези в Турция или Гърция. Това не означава, че няма да станат силни земетресения по нашата територия. На наша територия вече са ставали силни земетресения и в бъдеще ще стават. Тази култура трябва да се създава още от ученическите години и от детските години. Според мен все пак се прави нещо по въпроса“, допълни сеизмологът.

Проф. Димчо Солаков каза още, че асансьорите и стълбите са слабите места в сградите. Той подчерта, че при трус не бива да се изпада в паника, защото тя може да доведе до повече жертви.