Бургаският апелативен съд остави зад решетките Георги Иванчев и Радослав Димитров, обвинени в опита за убийство на Димитър Желязков – Очите, предава Флагман.БГ. Магистратите прецениха, че има достатъчно събрани косвани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че те са стреляли срещу подземния бос. Решението е окончателно и не подлежи на обжалвание.
Апелативният съдия подчерта, че ако в хода на разследването бъдат открити нови доказателства, те могат да поискат промяна на мярката за неотклонение.

Обвинението срещу Георги Иванчев и Радослав Димитров, арестувани заради опита за убийство на Митьо Очите, е скалъпено, а прокуратурата се опира единствено на показанията на служители на фирма „Аркус“. Тази теза защитна теза развиха днес в съдебна зала адвокатите на обвиняемите - Росен Желязков и Калин Господинов. Според тях има сериозни разминавания в протоколите от разпит на гардовете на „Аркус“, които представителят на държавното обвинение – Кремена Стефанова не желае да види.

Общоизвестен факт е, че охранителната фирма е контролирана от Димитър Желязков. Публично известно стана, че 30 служители на фирмата са марширували от офиса на компанията в Слънчев бряг до заведението, където Желязков бе прострелян, а гардът му Сашо Японеца – убит. „При първият разпит те(служителите на „Аркус“, б.а.) са казали, че Сашо Японеца им е звъннал и им казал, че трябва да посетят едно заведение. Не се спомняха подробности. При втория разпит – след седмица в детайли започват да говорят едно и също“, пледира в зала адвокат Калин Господинов.

В защитната си теза той включи и част от показанията на норвежките туристи, станали неволни свидетели на мафиотското отмъщение. Скандинавците са казали, че видели в ресторанта да влизат 10 човек, войнствено настроени. Те не насочили към маса в ъгъла на заведението и един от тяхната група извадил пистолет и произвел изстрел. Адвокатите на Иванчев и Димитров настояват клиентите им да бъдат освободени при по-лека мярка.

Прокурор Кремена Стефанова обаче настоя те да останат зад решетките. Тя съобщи и друга интересна подробност. Георги Иванчев стрелял по Димитър Желязков, след което Митьо Очите вдигнал ръка, за да се защити и тогава Иванчев произвел изстрел в слабините му. Точно това е травмата, заради която пострада Желязков и е трудно да се прогнозира дали някога ще се възстанови.

Дали Иванчев и Димитров ще бъдат пуснати под домашен арест – ще стане ясно в 16 часа.