Затворите в България се ръководят от „местната власт“ на най-силния криминален авторитет в тях. Системата е обезкървена. Надзирателите са твърде малко, за да могат да изпълняват служебните си задължения. При това Софийският централен затвор е твърде стар и не отговаря на никакви изисквания. Това заяви в ефира на bTV Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР.
„Всичко придобива епистоларно-комедиен вид. Оказва се, че в България и годините на прехода чистачката е много важна институция. Когато се намалява администрацията, започва се от чистачките. Вижда се, че тя единствена е тръгнала да оказва съпротива“, коментира Радулов геройството на хигиенистката, която единствена се опитала да спре бягащите рецидивисти.
 

„Да се надяваме, че тези хора не са решили да отскочат до Гърция за Великденските празници и после да се върнат. По добре да не са тук. За гражданите ще бъде по-добре“, каза още Радулов.
 
Той припомни, че само преди месец надзирателите са протестирали заради условията им на труд. „Едно о т исканията беше да се попълни щата. Този щат им позволява да заемат една или две позиции. А целият затвор е в ръцете на затворниците. Там управлява местния авторитет. Най-големият бандит. Цяло чудо е, че не са се разбягали всички“, обясни Радулов.
 
Коментирайки факта, че правосъдното министерство е имало информация за подготвяно бягство в затвора Радулов припомни и случая с атентата в „Сарафово“. „Имаше и данни от израелските служби за атентата, но автобуса си избухна. Не е достатъчно да имаш само информация, трябва и да продължиш. Това наблюдение не може да се извърши с обезкървените служители на затворите. Това е една голяма сграда с 2-3 пъти повече затворници, отколкото е капацитета. Надзирателите не могат да си изпълняват нормално задълженията“, каза той.
 
Той даде и пример с американски затвор, който бил посетил през изминалите години. По думите му, в американския затвор е имало перфектна охранителна система, която позволяваше от централната стая да се отключва из заключва всичко, без затворникът да има досег с персонала. Абсурд е да се избяга оттам. А нашия затвор е строен през 1903 година, подчерта той.
 
Продължавайки темата за затвора, Радулов каза: „Навремето са се чудили хора от Запада как може този затвор да е толкова хубав. Било им отговорено, че чести клиенти на затвора са и политиците. Докато няма там такива клиенти, нещата няма да се оправят“.
 
Радулов разкри още, че затворът не отговаря на нито един от критериите за затвори. Счита се , че отношението към затворниците е нечовешко. Но отношението към надзирателите е равно с това на затворниците.
 
При това експертът отрече бягството на опасните рецидивисти да е отмъщение на надзирателите заради протестите. „Абсурд е бягството да е отмъщение. Надзирателите са предупреждавали и преди, че е чудо, че всеки ден няма бягство на затворници“, бе категоричен Радулов.
 
Според него, избягалите затворници няма да бъдат открити.