Специализираният наказателен съд решава да уважи ли искането на прокуратурата - четирима от обвиняемите за аферата с опасен боклук да останат за постоянно в ареста, а други двама -  да са под домашен арест.

Заради епидемичните мерки в съдилищата медиите ще следят заседанието чрез интернет излъчване.

Не е защото, както се очакваше адвокатите тепърва трябва да се запознаят с материалите по делото, за които стана ясно в съдебната зала от съдия Ангелина Геринска са събрани в 66 тома, съобщава БНР.

Самата тя обясни, че дотук е прочела само 10 от томовете, така че трудно е да се прогнозира кога ще започне заседанието, но поне можем да кажем кои са онези, за които иска най-тежките мерки за неотклонение спецобвинението.

Припомняме, че общо 10 са обвиняемите за незаконен внос и преработка на опасни и неопасни отпадъци. Прокурорите поискаха за четирима от тях  постоянен арест, а за останалите двама – домашен арест.

7 са обвинени за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. За четирима от тях ще се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Двама ще бъдат пуснати под домашен арест, а един – срещу гаранция от 1 млн. лв.

От брифинга на прокуратурата стана ясно, че зам.-министърът на екологията Красимир Живков е подпомагал противозаконна дейност с внос и износ на отпадъци на бизнесмените братя Атанас и Пламен Бобокови. Живков в е упражнявал натиск върху служители в ековедомството със заплахи за уволнения.

За единия от братята Бобокови ще бъде поискано задържане под стража, а за другия е определена гаранция 1 млн. лв., уточниха от обвинението. Постоянен арест обвинението иска и за Красимир Живков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!