40-годишната Станка Илиева от пловдивското село Йоаким Груево е Царицата на джебчийките, арестувана във Виена. Илиева беше издирвана в цяла Европа за кражби, извършени през последните 10 години.

Илиева е от рода на кардарашите, предполагат от МВР.  За тях джебчийството не е престъпление, а занаят, който се предава от майка на дъщеря. Обучението на момичетата започва между 5-та и 6-тата им година. 

У нас кардарашите живеят в затворени групи, като най-големите им общности са в Софийско, Плевенско и Пловдивско.
Станка Илиева практикува занаята си от десетилетия. Дълго остава анонимна. Последният й арест във Виена обаче я прави известна в цяла Европа.„Те дъщерите си ги продават. Сумите са големички – от порядъка на стотици хиляди левове. Плащат се в злато и така. Оттам нататък тя започва да работи за новото семейство”, обясни Красимир Любомиров пред bTV.

Семейството на Станка живее в Йоаким Груево, а за съседите не е тайна откъде произхожда охолството им. „Не е лоша, ама ходят да тършуват, да мърсуват, барат. Пребъркват".

Станка не работи, но често пътува в чужбина. "Няма как да се предположи, че тя се занимава с джебчийство. Добър външен вид на млада, интелигентна жена”, каза кметът на Йоаким Груево Наум Нихтянов.

Съпругът й настоява за анонимност и отрича, че тя е джебчийка. Заминала за Австрия заради проблем с документите си. "Тя отиде, понеже имаше 500 евро глоба там, и затова отиде – да се види с адвокат и да види дали й е паднала забраната”, каза съпругът й. 

Двамата се чули малко преди ареста.

„И ми се обажда и вика: "Има тайни агенти след мен." Викам й: "Ми, кво като има. – Тя: "Не знам, може да ме свързва нещо. Спряха я, и излъгаха, че е крала".

Станка е с 18 криминални регистрации и с 9 дела за джебчийски кражби у нас. За същото е издирвана и в европейски държави.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!