Индия е удивителна страна, която си заслужава човек да посети поне веднъж в живота, пише profit.bg.


Ето какво трябва да знаете, преди да поемете на пътешествие към нея:

Вземете лек багаж (особено ако ще обикаляте)

Индия е страна с много разнообразен климат, но е най-вече гореща. Вземете леки, светли дрехи, които покриват ръцете и краката ви, особено в дните, в които планирате да посетите храмове или други религиозни обекти.

Ако искате да пазарувате, оставете половината от куфара си празен. Само едно посещение на пазара ще ви накара да се замислите дали да не вземете още една чанта.

Когато излизате да разглеждате на забележителности, носете слънцезащитни продукти и шапка, вземете само фотоапарат, телефон, портфейл, паспорт и малка бутилка вода.

Дори обикновените неща, като козметика, цигари, храна и химикалки, се считат за контрабанда при повечето туристически забележителности и ако ги носите, ще трябва да ги изхвърлите.

Ако носите чанта, ще трябва да изчакате на дълга опашка, за да я сканират и претърсят. Сигурността тук е много важна.

Уверете се, че паспортът ви е наред и го носете навсякъде

Подаването на молба за електронна туристическа виза е лесно. Посетителите в Индия имат нужда от най-малко две празни страници в паспорта си, а паспортите трябва да са валидни най-малко шест месеца от датата на пристигане.

Почти всяка голяма туристическа атракция изисква от вас да покажете паспорта си, затова не го оставяйте в хотела.

Пътуването наоколо може да бъде трудно

Повечето посетители на Индия искат да видят нещо повече от града, в който се намират. Да, Мумбай и Делхи са едно чудесно въведение в страната, но има още много други места, които трябва да се посетят.

Пътуването с влак може да бъде романтично, но бъдете подготвени за хаос на гарата. Трафикът в градовете може да бъде екстремен в пиковите часове, а понякога може да отнеме часове, за да стигнете от единия край на града до другия.

Вътрешните полети в Индия са лесни и евтини и са най-добрият начин да пътувате, ако искате да видите възможно най-много дестинации. Сигурността на летищата е важна, особено при по-големите летища.

Важно е да знаете, че тук има различни линии за проверки за мъжете и жените. Идете по-рано и се постарайте да организирате трансфер от летището до хотела.

Замърсяването, трафикът и пренаселеността са ужасни

Опитайте да избягвате Делхи между ноември и февруари, защото нивата на смог са много високи. На малко места тук може да се радвате на чист въздух.

 

Храната е толкова добра, че никога няма да можете да се насладите отново на местния индийски ресторант

Храната в Индия дава съвсем ново ниво на вкусовете. Ако сте мислили, че сте яли къри преди, не е така.

Всяка от 29-те провинции в Индия има различна кухня и вкусове със съставки, които няма как да намерите в родината си. На север ще намерите богати месни ястия, а на юг ще са по-пикантни вегетариански къри храни.

Все пак внимавайте, защото може да не ви понесе

Дори да не ви се случи, имайте предвид, че почти всеки чуждестранен пътешественик в Индия се оплаква от стомашен дискомфорт, вариращ от лека диария до състояние, в което дори може да се наложи да търсите медицинска помощ.

Преди пътуването си се запасете с имуностимулиращи витамини и добавки срещу диария. Ако сте с чувствителни стомаси, избягвайте да пиете кафе или чай от улицата, а ако не искате да изпуснете местната храна, се уверете, че се приготвя пред очите ви.

Очакванията ви за Тадж Махал може да не се оправдаят

Делхи е очарователен град, но е претъпкан. Тук хотелите са почти постоянно заети, а ако искате да посетите Тадж Махал, се подгответе за дълго чакане. Ако не ви е мечта, по-добре го пропуснете при първо посещение в Индия.

Луксът тук си струва всеки цент

Ако можете да си го позволите, Индия предлага някои от най-добрите луксозни пътувания в света. Въпреки това, не е нужно да сте кралска личност, за да пътувате добре.

Една базова (но луксозна) стая в 5-звезден хотел в града (като Oberoi Mumbai) струва под 200 долара на нощ. Иконични дворцови курорти, като Oberoi Rajvilas и Taj Lake Palace, са малко по-скъпи, но обстановката, обслужването и храната са несравними.

Ще се сблъскате обаче и с мизерията

Посещението на Индия може да бъде сърцераздирателно. В градовете и туристическите обекти ще видите хора (дори малки деца), които просят. Ако решите да дадете, бъдете дискретни за това.

Ако не, бъдете учтиви, но твърди, в противен случай можете да бъдете тормозени. Ако искате да помогнете, потърсете благотворително дружество, за да дарите.

Бъдете умерени

Ако това е вашето първо посещение в Индия, не се опитвайте да видите всичко. Индия е страна, каквато няма никъде другаде на земята и с малко планиране и гъвкавост ще имате фантастично пътуване.