Тази питка с кайма и праз е една различна вкусотия, с която да зарадвате семейството си. Чудно вкусна – такава става тази питка с кайма и праз, която не е изобщо сложна за измайсторяване, но пък е различна, мекичка и апетитна. А ето сега и точната рецепта за нея, както и съставките, които са ни нужни, пише zajenata.bg.

Мекичка и уханна питка с кайма и праз

За тестото ни трябват едно пакетче мая – прясна, лъжица и половина захар, две лъжички сол, 50 грама вода, близо килограм брашно, три лъжици олио.

А за вкусната плънка са ни нужни половин килограм кайма, праз лук, но може и зелен лук – зависи какво предпочитате вие и какво ви допада повече, олио.

Първо замесваме тестото, след което добре го разточваме или го разстиламе с помощта на ръцете си. Правим плънката като запържваме каймата с лука на тиганче и после я слагаме върху тестото.

Може предварително да я овкусим, или да го направим на място, когато я разстиламе.

Щом поставите плънката върху тестото, навийте внимателно на руло, а после го нарежете на филийки и ги наредете полулегнали в тава, която преди това сте намазнили. Добре е филийките лекичко да се застъпват една друга.

Оставете да втаса и после ги поставете да се пекат в предварително загрятата фурна, като сте ги намазали отгоре с яйчице.

Ако случайно пък нямате време, за да оставяте питката да втаса, а трябва да я приготвите по-бързо, то направо сложете питката във фурната като за около 15-ина минути я оставете на най-ниската температура – не повече от 50 или 80 градуса. Чак след това усилете постепенно температурата и я оставете да се допече.

Тази питка с кайма и праз лук става истинско кулинарно бижу и наслада за душата, а и за окото. Много красива, страшно вкусна, мекичка и апетитна. Да ви е сладко и добър апетит на всички!