Китай успешно изпита свой малък самолет с електромотор, работещ на водородни горивни клетки. Първият полет на машината е бил преди няколко дни в Шънян (североизточната провинция Ляонин), съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на местния вестник пише "Кецзи жибао".
Едноместният самолет се е издигнал до 320 м над земята и, както отбелязва изданието, демонстрирал отлични характеристики и стабилна работа на всички системи, дори и при минус 20 градуса по Целзий. Конструкторите подчертават, че по време на полета не са отделени никакви вредни емисии в атмосферата. 

Самолетът е разработен съвместно от Далянското бюро за химически изследвания при Академията на науките на Китай и Ляонинския авиационен изследователски институт.

Прототипът е изготвен на основата на китайския електрически самолет RX1E и с разработеният от китайски учени двигател за водородни клетки с мощност 20 киловата. По време на излитане и набиране на височина се използват и допълнителни акумулаторни батерии, които след това се зареждат по време на полета.

С пускането на този самолет, Китай става третата страна в света, след САЩ и Германия, който има подобна технология.

Източник: БГНЕС