Кастингът за българския Music Idol, който ще се проведе утре в Скопие, разбуни интернет обществеността в Македония, която твърди, че това е чиста провокация и пореден опит за българизация на македонците или поне тяхното такова представяне пред света, пише македонският вестник “Нова Македония”.
Макар и неофициално за утре са организирани “спонтанни” протести пред хотел “Континентал”, където ще се проведе кастингът.
“Разликата между Идола от преди няколко години, който се провеждаше в Белград и този кастинг на българския Музикален идол е в лиценза и начина на реализация”, обясняват противниците на провеждането на кастинта за българското шоу в Македония.
В случая с Музикален идол ставало дума за шоу, с което се избират български таланти и лиценз, който се притежава от българската телевизия bTV, който се отнася само за България. Заявките се изпращат на адрес в София и нито един македонски субект не е включен в реализацията на проекта, което означава, че шоуто няма да се излъчва по нито една македонска телевизия.
За разлика от това предишният Идол, който се провеждаше в Белград, Сърбия, беше лицезиран като международно шоу, което обхвана кандидати от Македония и от тогавашна Сърбия и Черна гора. При реализацията на проекта от македонска страна участваше телевизия А 1, която излъчваше шоуто, а Македония имаше свой представител в журито, което оценяваше кандидатите.
Тази година лицензът за Идол в Македония не е откупен от нито един правен субект нито от Македония, нито от някоя друга страна, което поставя под въпрос легалността на българския кастинг в Скопие. Това, което още повече възмути македонската общественост, е фактът, че bTV е смятана за антимакедонска медия, която подкрепя Борис Борисов /така пише “Нова Македония”, като явно има предвид Бойко Борисов - бел.ред./, който тези дни беше актуален точно с антимакедонските си изявления.
“Българите не признават нищо македонско, а провеждат събития със забавен характер в Македония. Тяхното шоу се отнася само за България, така че и македонските кандидати, ако успеят да стигнат по-далеч пред света, ще бъдат представяни като български идоли”, казват противниците на “Музикален идол”, пише още вестникът. /БЛИЦ