Четиридесет деца на военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг, ще прекарат 10-дневна безплатна пролетна ваканция в курортен комплекс „Боровец”. Подаръкът е осигурен от изпълнителната агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната”, съобщиха от МО.
Близо 90 деца се подпомагат целогодишно от фондация „Деца на Българската армия”. 54 от тях са на възраст под 16 г. и 36 – над 16 години. Основната задача на фондацията е да подпомага социалната интеграция и личностната реализация на деца на военнослужещи, загинали при или по повод изпълнение на военната служба, и на деца на граждански лица от Министерството на отбраната, загинали при трудова злополука.
През първото тримесечие на 2009 г. благодарение на лични дарения на хора от всички структури на Министерството на отбраната и Българската армия, фондацията събра 64 007,04 лв. Доброволните дарения се превеждат в дарителски фонд, основан по инициатива на Генералния щаб на Българската армия.
Освен осигуряването на сезонни безплатни почивки Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” има още два станали вече традиционни проекта, насочени към образованието на децата. Единият е „Хайде на училище”, който осигурява учебни пособия и финансова помощ за началото на учебната година. Вторият е учредената годишна стипендия за студенти в размер на 1000 лв., като през 2009 г. такава стипендия получиха 23-ма студенти.
Банковата сметка на Фондация „Деца на Българската армия” е разкрита в Първа инвестиционна банка – централен клон София с IBAN BG08FINV915052BGN0A168 – Първа инвестиционна банка –Банковият идентификационен код (BIC) на Първа инвестиционна банка е FINVBGSF. /БЛИЦ