Не само размерът на яйцата е важен, но и техните хранителни качества, предупреждават медиците. Ако искате да се храните здравословно трябва да изберете яйца, снесени от щастливи кокошки.

С наближаването на Великден темата за яйцата става особено актуална. За някои хора най-важният показател е големината на яйцето. За други обаче, това е неговата хранителна стойност. А тя зависи от това при какви условия е гледана кокошката, отбелязват експертите, пише Канал 3.

"Освен породата, която има значение за качеството на яйцата, начинът на отглеждане е изключително важен, тъй като една голяма част от тези птици, които имат достъп до слънчева светлина, са хранени с повече житни и зърнени храни. Това са така наречените щастливи кокошки. Смята се, че техните яйца са по-витаминозни, с по-високо качество", заяви пред Канал 3 д-р Емилия Дончева - специалист по здравословно хранене. 

По думите й никак не е трудно, ако четем етикета, да разберем и при какви условия е отглеждана кокошката. Важни са цифрите 1,2 или 3 поставени пред кода, сочещ държавата-производител или вносител на продукта.

"За този тип гледани кокошки, етикетът е означен с единица. С двойка са означени отглежданите подово кокошки, но на закрити пространства. С тройка се означават клетъчно отглежданите, а 0 е за билогичния начин за отглеждане на кокошките от биофермите", допълни д-р Дончева.  

Независимо дали яйцата са от щастлива кокошка, или не, прекаляването с тях може да доведе до различни алергични реакции, предупреждават медиците.