Излезе първото класиране за елитните училища след седми клас. То вече е качено на страницата на Министерство на образованието. Всеки ученик може да провери резултатите си като въведе ЕГН-то си и входящ номер.
Само 8 са пълните шестици на изпита по български език, на който учениците трябваше да решат 50 тестови задачи и да преразкажат съвременен разказ. Отличниците по математика са едва петима. На двата изпита имаше общо 1196 двойки, тоест това е броят на учениците, отпаднали от класиране. Средният успех на учениците по български е 4.53, а по математика - 3.76. Записването на приетите ученици или подаването на заявления за втория етап е от 14 до 16 юли. Второто класиране ще бъде обявено на 18 юли. От години наред най-висок е балът в немската, английската, испанската и френската гимназии. Тази година на конкурсите се явиха около 28 000 гимназисти, което е с 5 000 по-малко от местата в училищата, което няма да доведе до ожесточена конкуренция.
Недоволните от училището, за което им е стигнал балът, могат да подадат молба за второ класиране. Така те получават възможност да попаднат в друго, поставено по-напред в списъка с желанията, който са посочили при подаването на документите. /БЛИЦ