Колекторска компания помпа десетократно задължения със странни такси. Потърпевшите са ползватели на приложение за споделено пътуване в столицата, пише "Монитор". През последните дни колекторска компания масово изпраща уведомления по мейла за задължения от 5 лева, които чрез такси „обогатяване на данни“ и „установяване на финансово състояние“ достигат до 50 лева.

В началото на месеца Веско Тодоров получава на електронната си поща извлечение от колекторска фирма еCollect за негово задължение към „Райд Шеър България“ АД. Фирмата предлага услугата за споделено пътуване. В него е описано, че на 27 януари 2018 г. е използвал електрически автомобил под наем за сумата от 3,96 лева. Тодоров твърди, че преди това никой не го е търсил за посочено задължение.

Как дълг за 5 лева става 50 лева? От извлечението става ясно, че лихвите по задължението на Тодоров са едва 0,74 ст., а останалото са такси, включително и такава за изпращането на писмо на стойност 4 лева. По-фрапантна е сумата от 20 лева, която е начислена за „установяване на финансово състояние“ на длъжника.

Тодоров не е първият, който получава подобна „виртуална честитка“ на пощата си. Благовест Петров обяснява във фейсбук, че му е било изпратено писмо за задължение от 11 лева, което за година е станало 96 лева. В крайна сметка след дълга комуникация с „Райд Шеър“ и разправии не е платил таксите и лихвите.

От фирмата за споделени автомобили признават, че прехвърлят към колекторска компания еCollect задължения, които не са платени добросъвестно. Така „Райд Шеър“ вече не е страна по тях. След разразилата се дискусия и оплакване от клиенти , от фирмата заявиха, че „недоволството на няколко потребителя вече се използва за организирана атака срещу Spark“.

Все пак масовото недоволство принуди фирмата да провери отново всички случаи на задължения, предадени на колекторски компании. „За незначителни задължения всички искове от колекторските компании ще бъдат оттеглени“, написаха от „Райд Шеър“ в своя позиция.

Адвокати съветват, ако с вас се свърже фирма за събиране на задължения, първо да проверите дали наистина дължите посочената сума. Ако се окаже, че вашето задължение е прехвърлено (продадено) на колекторска фирма е важно да знаете, че съгласно закона предишният кредитор е длъжен да съобщи на длъжника прехвърлянето и да предаде на новия кредитор намиращите се у него документи, които установяват вземането, както и да му потвърди писмено станалото прехвърляне.

Задължително е да сте бил уведомен за прехвърлянето на задълженията ви между стария и новия кредитор, за да породи прехвърлянето действие спрямо вас. Уведомлението трябва действително да е достигнало до вас. Преди да бъдете уведомен за прехвърлянето, колекторската фирма няма право да иска от вас да изпълните задължението си. Ето защо до момента на съобщаването имате право да заплатите дължимата сума на първоначалния си кредитор, като изпълнението ще бъде редовно, задължението ви ще се счита изпълнено и вие  ще бъдете освободен от него.