Шефовете на малки и големи болници в страната са в паника заради повсеместен дефицит на лекари по куп специалности и медицински сестри, информира в. “Монитор”.
Младите доктори не желаят да специализират половин дузина дялове на медицината. Причината е, че от тях не капят допълнително пари, нито човек може да си отвори частен кабинет. Няма желаещи за патоанатоми, педиатри, неонатолози, инфекционисти, специалисти по заразни болести и клинични лекари. Малък е интересът и към ендокринологията. Медицинските сестри масово изоставят професията си и бягат на гурбет в чужбина. На практика в болниците се мярка ограничен брой помощен персонал, колкото да се каже, че не е без хич.
Голяма част от грижата за болните обаче е грижа на близките на самите болни. Само задължителното разпределение може да върне отново белите престилки в болниците и селските медпунктове, убедени са здравни синдикалисти.

Ако държавата не вземе мерки, след десет години вместо лекари ще ни церят знахари, безпокоят се в Българския лекарски съюз. Не е изключено да се наложи да внасяме медици отвън. Страната ни обаче няма да може да си позволи да наема лекари от Европейския съюз, защото няма да може да им плаща адекватно, но и няма да може да назначава от страни нечленки като Филипините и Македония например, тъй като техните учебни програми не отговарят на тези в ЕС. Езиковата бариера е другият съществен проблем, заради който не можем да си вземем лекари отвън. /БЛИЦ