Когато вятърът духа около Нотр Дам, странни виещи звуци изпълват въздуха. Зеещите дупки в старата средновековна структура, които огънят остави точно преди година, придават призрачна атмосфера, пише "Би Би Си", цитирани от vesti.bg. 

През по-голямата част от изминалата година тези звуци бяха приглушени от шумовете на строителните дейности и туристите около Нотр Дам.

Днес обаче този готически гигант е мълчалив и празен. Крановете висят замръзнали над скелето му, а обичайният поток от туристи, които се редят на опашки, за да си направят селфита, го няма. Наложените ограничения във връзка с преодоляването на коронавирус епидемията спряха целия възстановителен процес.

"Нотр Дам е 850-годишна дама", казва Патрик Шовет, ректор на Нотр Дам.
"Тя е ранена, стара дама. И смятам, че между нея и всички възрастни хора, които са най-засегнати от карантината и изолирани, има символична връзка", допълва още той. Тук, около Нотр Дам, няма никой, тя също е оставена сама. Но не е изоставена", казва Патрик Шовет.

 
В късния следобед на 15 април 2019 г. той се е наслаждавал на питието си в близко кафене, когато от катедралата започнал да се издига дим. Веднага хукнал към така добре познатата сграда.
Огънят обаче се разпространил бързо. 

Пожарът доведе до срутването на покрива и кулата стрела на готическата забележителност, въпреки че основните камбанарии и външните стени, както религиозни реликви и безценни произведения на изкуството, бяха спасени от пожарникарите. Бяха нужни 500 пожарникари и 15 часа, за да се потушат огромните пламъците, които бяха обхванали покрива на катедралата.
След потушаването на огъня френският президент Еманюел Макрон си постави срок от пет години за възстановяването на емблематичния символ на града. 
"Ще възстановим катедралата Нотр Дам и тя ще стане по-красива", обеща Макрон в мрачно телевизионно обръщение ден след пожара.

Днес той отново потвърди, че ще бъде направено всичко за възстановяване на парижката катедрала "Нотр Дам" до пет години, както обеща. Във видео, разпространено на сайта на Елисейския дворец по повод една година от опустошителния пожар, Макрон подчертава, че тази трагедия не е забравена, въпреки че "дните ни, мислите ни, животът ни е завладян" от кризата с коронавируса.
"Ще възстановим "Нотр Дам" за пет години, обещах го. Ще направим всичко, за да спазим този срок. Разбира се, на строителната площадка в момента не се работи заради здравната криза, но работата ще започне отново, веднага щом това е възможно", обяви Макрон.

В своето послание Макрон отново благодари на "всички тези, които вчера спасиха (катедралата), и на всички онези, които днес я възстановяват".

"Ако възстановяването на "Нотр Дам" е важно за всички нас, това несъмнено се дължи и на факта, че тя е символ на устойчивостта на нашия народ, на неговата способност да превъзмогва изпитанията и да се възстановява", добави френският президент.

Същинската реставрация на катедралата още не е започнала и експертите се опасяват, че 5-годишният срок едва ли ще бъде спазен, тъй като възстановителните работи закъсняват.

Освен това работите по реконструкциите ѝ бяха спрени и през юли 2019 г. от съображения за сигурност заради установено замърсяване с олово вследствие на пожара.

Голямата камбана "Еманюел" в камбанарията на "Нотр Дам" ще бие тази вечер в 20 ч. (21 ч. българско време), за да бъде отбелязана годишнината от началото на пожара. Това ще е единственото събитие, планирано на мястото.