В Националния исторически музей постъпиха за откупка мощи на Св. Йосиф (юридическият баща на Исус Христос). Мощите са положени в овална сребърна касета със златни инкрустации. Запечатана е с малък печат от червен восък и копринени конци.
Касетата е съпроводена с грамота за автентичност, издадена на 15.09.1770 г. и препотвърдена на 23.11.1772 г. от епископ Николай Ангел Мария Ландини, префект на Ватиканския сакрилариум (Папската институция, която се занимава със свети мощи).
Касетата със светите мощи на юридическия баща на Исус Христос е била предназначена за вграждане в напрестолната колона на новостроящ се храм. Подпечатана е с червен восъчен печат и сух печат на Ватиканския сакрилариум.
Светите мощи и грамотата са предложени за откупуване от НИМ от антиквар, но НИМ няма нищо против, ако Католическата църква откупи мощите и ги използва по предназначение. В музея са постъпвали и друг път мощи на православни светци, но са били изпращани на Рилския манастир и на Духовната семинария в София.
В музея е запазен само сребърен кръст с вграден в него дърво от свещения кръст. Многобройни служителки от НИМ твърдят, че щом се докоснат до него главоболието им минава. /БЛИЦ