До един месец ще бъдат изготвени законодателни промени, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Това заяви вътрешният министър Михаил Миков по време на откриването Център за видеонаблюдение на столичните учебни и социални заведения. По думите му записите от камерите за видеонаблюдение в училищата трябва да могат да бъдат използвани като доказателство и трябва да бъдат започнати разговори с главния прокурор Борис Велчев.

По думите на Миков сега само запис на разговор не може да се използва само по себе си за веществено доказателство за разкриване на дадено престъпление. Според него правната рамка трябва да бъде променен и да уреди използването на съвременната видео информация за доказването. Там трябва да бъде упоменато, че подобни на тeзи центрове събират информация при съответните условия – гаранция за тази информация. По думите на вътрешния министър центърът за видеонаблюдение ще даде по-голяма сигурност на децата в зоната на учебните заведения.  
От своя страна кметът на София Бойко Борисов заяви, че вече е открито работно място в СДВР, където всичката тази информация отива. По думите му към момента системата за видеонаблюдение обхваща 119  общински училища и детски заведения на територията на горните десет столични района.  
Изграждането на системата за видео наблюдение има три етапа, два от които завършени. За тях са вложени  5,5 млн. лв. за да се завърши и третия етап са необходими още 3,1 млн. лв. След завършване на третия етап системата ще обхваща общо 180 общински училища и детски заведения. Чрез системата може да се реагира веднага. 
По думите на кмета, безопасността в училищата са проблем на големите градове. Той даде за пример побоищата в училищата, наркопласьорите в периметъра на училището, неправилното паркиране, шофирането с превишена скорост.
Събраният материал чрез видеонаблюдение би бил безценно доказателство в съдебна фаза при престъпления извън периметъра на училището. Кметът обясни, че би било полезно да има видеонаблюдение в района на ул. „Граф Игнатиев” и ако автомобил премине от там, то директно водачът може да получи административно наказание.
Информацията, постъпила от системата в СДВР ще бъде използвана в рамките на до съдебното производство, каза още вътрешният министър.   
Според Миков системата за видеонаблюдение на общински учебни и детски заведения дава нови възможности на столичната полиция за адекватни и своевременни действия по осигуряване на обществения ред и сигурност на столичния град. Разширеният периметър на видео наблюдение в района на общинските учебни и детски заведения позволи разкриването на редица случаи на нарушаване на обществения ред и вандализъм.
Десислава Вангелова/БЛИЦ