"Конят умее да разчита характера на ездача. Малко време му трябва, за да разбере дали той ще властва над него или обратното. Непостижимо е за човек да усети без любов към коня онази тръпка, която слива двамата в една душа!" Това твърди Искрена Ненова. Тя и съпругът й Тотю Ненов /42 г./ стопанисват чрез "ВНН-България" ООД конна база "Riding Base Balkan" за уестърн езда над кв. "Острец", гр. Априлци. Имат двама съдружници. От тях единият е в чужбина, като туроператор. Имат и две деца - Николай /16 г./ и Вероника /12 г./.
Според запознати "Riding Base Balkan" заработва буквално с един кон и едно седло през 1996 г. Животното се именува Нико, расло и порасло по дълголетна традиция в родовата къща на Тотю Ненов в Априлци. Кръстено е на първородната рожба на Ненови. Скоро в базата идват още 4-5 коня, преотстъпени на семейството балканджии от техни местни приятели. През 2007 г. за първи път у нас "Riding Base Balkan" внася и започва да отглежда, и американската уестърн порода коне - Куорта "Quarter Horses" - една неизвестна за отечеството порода, но предпочитана от каубоите янки. Породата носи името "Quarter Horses", защото нейните коне са най-бързите в света на разстояние 1/4 миля. Регистрацията на всеки кон се извършва само в САЩ. До днес са регистрирани около 4 млн. коне в 77 страни, България е най-новият член на тази голяма фамилия.
В момента "Riding Base Balkan" е с 35 яздитни коня от породите Шагия Арабин, Чистокръвен Арабин, Англо Арабин, Източнобългарска и кръстоска от четирите породи. Тя селекционира, произвежда и обучава сама своите коне. Към нея работят дипломирани инструктори, специализирали уестърн езда зад граница, а всяка година се провеждат опреснителни курсове, ръководени от световния шампион за 2000 година по уестърн езда Дан Кристифарсен от Дания. В списъка на VIP-клиентите й е и Ралица Агайн. През тези близо 13 лета в бизнеса си Ненови и съдружници инвестират поне 200 000 лв. само в коне, а целогодишно осигуряват работа на 8 души, през лятото - на 13.
"Кризата ще удари и нас. Как и колко, ще стане ясно едва след като приключим с договарянето на туристи. Имаме я обаче впредвид, затова ще търсим оцеляване чрез разнообразяване на услугите и чрез привличане на повече наши съотечественици. Признавам, че до тази година бяхме с дългосрочни договорни отношения най-вече с туристически агенции от Дания, Швеция, Белгия, Норвегия, Холандия, Англия, Франция и САЩ", мисли Искрена Ненова.
Тя отрича да има конкуренти в бизнеса си у нас. "Помагаме си, защото за нас това не е просто вид професия, а начин на живот. Обичаш ли конете, не може да причиняваш зло на хората!", обяснява планинката етичния кодекс в този бранш.
Според инструктора Мирослав Василев конят приучва човек към търпение, самодисциплина и отговорност. Голяма грешка е, ако към него се подхожда със злоба, страх или бездушно, както към кола, например. По начало българинът имал вроден такт в отношенията си към това животно, онаследен генно от прадедите ни ездачи.
"Респектът към коня е водещото чувство в обучението му. Задължително е да спечелиш доверието му, ако искаш да разчиташ на него в трудна ситуация, а и трябва да се помни, че на моменти той може да бъде много опасен поради силата и плашливостта си. В учението му добрата дума и наказанието вървят ръка за ръка. Добре е да се знае, че той влиза в работа след 3-годишна възраст и то, ако покаже, че е уравновесен", рече 26-годишният мъж от Априлци.
По неговите думи днес у нас месечната издръжка на един кон струва до 100 лв. В "Riding Base Balkan" обаче слизат под този "таван", тъй като сами си добивали сеното, плащали най-вече за концентриран фураж и слама, които си доставяли от земеделски кооперации, отстоящи на 40-50 км разстояние.
Според М. Василев години вече България прилича на един изтормозен и заслабнал кон, чийто поредни ездачи, разбирай властници!, се опитват да го скършат о две.
"Изходът е България да се остави в ръцете само на един стопанин и то, ако не за постоянно, то поне за по-дълго време. За да свикнат и двамата един с друг, както е между коня и човека. Впрочем в ездата, важното е конят  да приеме ездача, а не обратното..." усмихва се познавачът на изкуството, наречено уестърн езда.
Според запознати уестърн ездата произлиза от испанския начин на езда, който е пренесен в Америка с конквистадорите. До ден днешен много от термините в уестърн ездата имат испански произход. Мексиканските вакероси са основатели на уестърн ездата такава, каквато я познаваме днес. Прилага се от тях, аржентинските гаучоси и американските каубои за работа с животни. В годините се е разделила на спортна и практическа уестърн езда. В спортната се развиват различни упражнения и дисциплини, произлезли от практическата работа с животни. Обучението на ездачи преминава през различни нива, като всяко следващо ниво може да бъде започнато след усвояване на предходното. Всяко ниво може да има различна продължителност, според напредването на съответния ездач. От началните упражнения за баланс и базисни умения за управление на коня (трейл) се преминава към следващи нива, свързани с усъвършенстване на ездовите уменията, работа с ласо (роупинг), рейнинг /обяздка/, кътинг /конят изпълнява дейности, свързана с пряката работа на каубоя/ и др. Завършилите най-високото ниво могат да управляват коня и да изпълняват всички усвоени умения без седло и без юзда.
В същото време ездата като терапия е популярна още от древността. Многопосочните ритмични импулси на конския гръб се предават върху ездача, което подобрява дейността на вестибуларния му апарат, т.е, равновесието, регулира координацията, мускулната сила, подвижността в ставите, намалява спастично повишения мускулен тонус.
Гергана Димитрова, БЛИЦ