В момента “Топлофикация София” продава топлинната енергия под себестойност. Това заяви тъмносиният депутат Иван Иванов пред парламентарната комисия по енергетика. По думите му сега софийското парно има 5,8% печалба, при искане от дружеството за 18,7% повишаване на цената на услугата.

Това на практика означава, че разходите за газ и други ресурси са повече от цената, която се калкулира в сметката. Така топлофикацията в момента трупа загуби, които накрая държавата ще трябва да плати. Това на свой ред значи, че 85% от данъкоплатците в България ще дотират останалите 15%, които ползват парно, обясни депутатът.
Заместник-председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Валентин Кирчев каза пред журналисти, че не знае дали "Топлофикация" продава на себестойност, въпреки, че много скоро трябва да определят цената на парното. “Питайте принципала на дружеството”, каза Кирчев.

По закон държавата не може да продава под себестойност и да си намалява печалбата.
Цените на тока на свободния пазар са по-ниски от тези на регулирания пазар, бе коментирано още на заседанието. “Това е логично и е въпрос на конюнктура”, каза Кирчев пред журналисти. Като причина за разликата в цените, той изтъкна това, че потреблението е намаляло много. По думите му цената на еленергията на свободния пазар трябва да е по-висока от тази на регулирания.
Десислава Вангелова, БЛИЦ