Бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, който управлява три мандата, осъди държавата в лицето на прокуратурата да му плати 25 000 лв. неимуществени вреди. Решението е на Окръжния съд в старата столица и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативния съд.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново срещу д-р Рашев беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба, а с постановление от 29 юли 2009 г. той е привлечен в качеството му на обвиняем, съобщава "Борба". Рашев беше отстранен от длъжност, наложена му беше мярка за неотклонение подписка, а по-късно стана ясно, че е бил подслушван със специални разузнавателни средства по инициатива на прокуратурата.

Причина за обвинението беше строеж в кв. „Колю Фичето”, извършен от частна фирма, на която общината с решение на Общинския съвет предостави терен за изграждане на тенис корт. След години съдебни дела д-р Румен Рашев първо беше осъден от Окръжен съд Велико Търново на лишаване от свобода за срок от 2 години, отложено за срок от 4 години, като беше лишен от право да заема обществена длъжност за срок от 4 години от влизане в сила на присъдата.С решение на Върховния касационен съд от 22 март тази година ексградоначалникът беше изцяло оправдан.

По делото срещу прокуратурата д-р Румен Рашев твърди, че с незаконосъобразните си действия обвинителите са му нанесли съществени морални вреди – причинени болка и страдание. В резултат на унижението от воденото незаконосъобразно наказателно производство е претърпял емоционални и психически терзания, накърнени са честта и достойнството му. Образуваното досъдебно производство се отразило неблагоприятно и на роднините му. Твърди, че е пострадала и политическа му кариера, като в резултат на действията на прокуратурата се отказал от кандидатстване за четвърти мандат като кмет на община Велико Търново.

За всички тези неимуществени вреди бившият кмет е претендирал общо за сумата от 100 000лв., но магистратите са му присъдили обезщетение в размер на 25 000 лв. със законната лихва върху тази сума, считано от 22 март 2016 г. до окончателното й изплащане.