“Собственици на временни обекти от Бургас завеждат дело срещу общинската наредба за обекти по член 56 и рекламно-информационната дейност. Делото ще бъде заведено от името на новорегистрираната Асоциация за защита на дребния и средния бизнес”, съобщи Николай Димитров, председател на новото сформирование, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
В асоциацията вече членуват над 200 търговци от Бургас, а Управителният съвет е от 11 души. Според Николай Димитров членовете на асоциацията ще се увеличават пропорционално на продължаващия произвол, некомпетентност и психологически натиск от страна на Общинската администрация.
Димитров допълни, че приетите изменения в наредбата за временните обекти противоречат на законовите разпоредби и Търговския кодекс. Той определи като смущават факта, че в момента има разпореждания за премахване на временни обекти, които имат спечелени дела в Административния съд, независимо, че общината ги е обжалвала във ВАС.
Например днес в 15 часа в Административния съд в Бургас има заведено дело срещу Заповед за премахване, а дейността за премахването на самия павилион в трябвало да стане в 9 часа тази сутрин, посочи Николай Димитров. 35 дела срещу заповеди за премахване и още десет срещу писма за премахване са завели търговците от Бургас в съда, каза Димитров.
Собствениците на павилиони питат, ако съдът признае заповедите за неправомерни, кой ще плати разходите на търговците. Като друго фрапиращо нарушение на закона от страна на Общинската администрация за неспазване на собствената им наредба е изграждането на павилион за ледена пързалка до зала “Младост” на площ от 100 кв. метра, който се изгражда по член 56 върху бетонна плоча, даде за пример Димитров. Изливането на бетонни плочи за павилиони е забравено по член 56 в Общинската наредба.
Търговците не вярват и на обещанието на общината, че ще бъде изграден пазар зад “Технолопис”, където част от павилионите да бъдат преместени. Причината е, че под въпросния терен преминават захранващи кабели от 20 000 волта и още няколко с по-ниско напрежение, и от електроразпределителното дружество ЕВН няма да разрешат изграждането на такъв обект.
Николай Димитров се оплака, че от Общинската администрация не отговарят на техните писма и искания. През месец септември те са входирали две писма за организиране на подписка в защита на дребния и средния бизнес, но и на двете писма няма отговор до момента. Той бе категоричен, че зад регистрирането на предприятията не стоят политически интереси, а целта е единствено да се защити интересът на търговците1 предаде кореспондентът на Агенция Блиц от Бургас. /БЛИЦ