В Министерството на здравеопазването е постъпило съобщение по Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара на Европейския съюз, в която се съобщава за разпространение в Корея и някои страни от ЕС на сухо мляко за кърмачета с наличие на бактерии. България не фигурира сред тези страни.
Продуктът е произведен във Франция от фирма “Vitagermine” с наименование на млякото “Babynat” и е поставен в картонени опаковки от 900 g.
В нотификацията, изпратена до България, се съобщава за разпространение на продукта във Франция, Великобритания, Гърция, Китай (Хонг Конг), Ирландия, Република Корея и Малайзия.
Производителят извършва анализ на всяка партида от храната и при нито един анализ не е установено наличие на бактерии, съобщават от здравното ведомство.
На основание постъпилата информация и с оглед недопускане на риск за здравето на най-чувствителната група от населението - кърмачетата и малките деца, главният държавен здравен инспектор е разпоредил на Регионалните инспекции по опазване на общественото здраве в цялата страна да предприемат незабавна проверка във всички обекти, в които може да се извършва продажба на детски сухи млека – аптеки, аптечни складове, търговската мрежа (търговия на едро и на дребно), здравни заведения и др. При наличие на цитираното в нотификацията детско мляко на прах, наличните количества се спират от продажба и се поставят под възбрана до изясняване на случая.
РИОКОЗ ще информират незабавно Министерството на здравеопазването за резултатите от проверката с оглед предприемане на необходими мерки, съобщават още от ведомството. /БЛИЦ