Ново оборудване за антимафиотите от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” ще бъде закупено със средства от Норвежкия финансов механизъм. Това става ясно от серия от обществени поръчки, обявени в последните седмици от ГДБОП, предаде БГНЕС. 
По-голямата част от оборудването е за командосите, които извършват арести. За доставка на тактическо облекло и оборудване са заделени почти 30 000 лв., което ще осигури специално облекло за 15 антимафиота. За близо 37 000 лв. ще бъдат закупени и нови 15 бронежилетки, които трябва да са произведени 2016-та година и да имат гаранция от 60 месеца. Специални маски с пет броя филтри за химическа защита, шест комплекта за лична защита, обувки, ръкавици и каски, както и един специален газ-анализатор ще бъдат закупени за нуждите на специализираните екипи. Общата им цена ще е малко над 13 000 лв. За почти 5 000 лв. антимафиотите ще закупят и два комплекта за проникване в помещения чрез взломяване на врати. Близо 9 000 лв. ще струва закупуването и на хидравличен инструмент за отварянето на врати. Малко над 32 000 лв. ще струва изработването на нови отличителни якета за общо 400 служители на ГДБОП. 

С друга обществена поръчка се търси доставчик на 25 радио-предавателни устройства – микрофон (тип огърлица) и слушалки за комуникация между членовете на тактическите екипи. Техниката трябва да е произведена през 2016 или 2017 г., а общата й стойност възлиза на почти 39 000 лв. 

ГДБОП търси да закупи и уред за Раманова Спектометрия, който се използва за проверка и идентификация на експлозиви в прахообразни, твърди и течни форми, токсични химикали, бойно-отровни вещества, прекурсори и наркотични вещества. Стойността на уреда не трябва да надвишава сумата от 70 000 лв. Със средства по Норвежката програма се очаква ГД “Борба с организираната престъпност” да закупи и дрон.