Министерството на външните работи разпродава държавни имоти, разположени на пет континента. Това съобщава ресорният министър в оставка Даниел Митов в отговор на въпрос на депутата Кристиан Вигенин.

Според предоставените данни въпросните имоти, по-голямата част от които са били на бившата Търговско-икономическа служба, са „безперспективни“ и генерират само разходи, съобщава "Труд". Причините са, че са разположени във високорискови държави, на места, където България е закрила дипломатическите си представителства преди повече от 20 години или пък надвишават многократно нуждите на мисиите ни зад граница.

Така МВнР ще се раздели с имоти в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Сред тях има два в столицата на Никарагуа – Манагуа, и по един в Будапеща, Ню Джърси, Хелзинки, Бейрут, Тунис, Буенос Айрес и Монтевидео. Очаква се общата сума от всички сделки да бъде около 6 милиона лева.

Засега е ясно, че в Бейрут министерството продава апартамент за не по-малко от 165 000 щатски долара. В Буенос Айрес и Монтевидео имотите също са жилища, като за тях има сключени договори с брокерски фирми за събиране на оферти от потенциални купувачи. В Хелзинки, Тунис, Ню Джърси и Манагуа предстои избор на фирми, които да осъществят продажбите.