Независимият народен представител и председател на Д.О.Б.Р.О. Светослав Спасов раздаде на шофьорите на ТИР-ове, които влизат в България, възглавнички и одеяла, с послания да си почиват редовно, спазвайки европейските изисквания, и да не шофират рисковано, като се превръщат в кошмар за движението по пътищата.
Това се случи в Русе на паркинга, който се намира в непосредствена близост до ГКПП “Дунав мост”, където се проведе втора акция в рамките на националната кампания „Без ТИР-тероризъм в моите почивни дни”, организирана от Движението за обновление на българските региони и общини - Д.О.Б.Р.О.
Националната кампания „Без ТИР-тероризъм в моите почивни дни” стартира в Габрово на 5 октомври. В продължение на 3 месеца ще се проведе национално смс-допитване, целящо да проучи подкрепата на гражданското общество за предложените от независимия народен представител Светослав Спасов законови промени, с които да се ограничи почасово движението на тировете и останалите камиони с тегло над 12 тона в петък вечер и през почивните дни в градовете и по основните пътни артерии на страната. Статистиката показва, че голяма част от тежките катастрофи в почивните дни се дължат именно на претоварения трафик.
Припомняме, че въпреки наличието на подобно ограничение за тежките камиони в повечето страни-членки на ЕС, тези предложения бяха отхвърлени от управляващато мнозинство в 40-тото Народно събрание. Резултатите от националния смс референдум ще бъдат внесени в парламента и ще бъдат предоставени на президента и премиера, както и на Европейския парламент.
Кампанията не е насочена срещу превозвачите, а е за регламентация на движението на тежкотоварните автомобили. Поради ограничението на тировете за движение през почивните дни в Западна Европа, те настройват така графика си, че през уикенда да преминават през България. Това е причината за многото катастрофи с български граждани през почивните дни, причинени най-вече от чужди тирове.
Спокойствието и сигурността на българите е поставена на карта – и това е картата в ръцете на българските народни представители, които два пъти с гласуване отхвърлиха една доказана европейска практика!
Статистиката показва, че близо 750 000 тира на година преминават по републиканската пътна мрежа, от които само 75 000 или 10 % са собственост на български транспортни фирми! Останалите преминават транзит, поставяйки в риск или убивайки невинни българи най-вече през уикендите, когато те пътуват за почивка. Бумът на катастрофите с тежки машини е предимно привечер – между 17 и 21 часа, когато шофьорите са много преуморени, гонят разписания и не спират за регулярна почивка. 15 на всеки 100 души убити или ранени на пътя у нас са жертва на катастрофа с ТИР.
В националния смс-референдум ще се гласува на два телефона, които са без увеличение на тарифата: 171200 – за “БЕЗ ТИРОВЕ” в почивните дни; 171201 – ЗА “С ТИРОВЕ” в почивните дни.
В референдума българските граждани няма да бъдат мотивирани да гласуват с парични и материални награди, а се очаква да бъдат максимално активни, изразявайки свободно своята гражданска позиция с която да си гарантират повече спокойствие и сигурност на пътя. /БЛИЦ