Българите искат по-строги мерки срещу пандемията от коронавирус. Това показва анкетата на БЛИЦ "Какво е мнението ви за новите мерки срещу К-19 у нас в сила до 21.12.2020" по повод въвеждането на нови рестрикции. Според нашите читатели над 65% от анкетираните са положително настроени, над 31% смятат или че няма смисъл от тях, или, че не са нужни. Едва 1,32% са без мнение.Подобни са и изводите от представителното проучване на "Галъп". Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Мнозинството в тяхна полза не е голямо, но все пак е налице. 56% ги подкрепят, 42% – не, а има и малко колебаещи се. Това са изводите от телефонен сондаж с 800 интервюта, проведен в периода 27-29 ноември от "Галъп Интернешънъл".    

През лятото мнозинство от над 60% беше против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи. Към началото на ноември обаче мненията „за“ и „против“ втвърдяване на мерките вече бяха поделени равно. Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показа, че сериозните числа при новозаразените, а и  примерите от чужбина, карат и българите да „свикват с мисълта“, че ново затягане е въпрос на време, коментират авторите на проучването.

Д-р Лъчезар Томов: При две още по-строги мерки ще имаме нула заразени на ден след 5 седмици

Близо две трети от запитаните се съгласяват, че кризата с Ковид на практика е объркала живота им. 42% не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят. 21% от запитаните пък казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с Ковид имат психически проблеми. 

32% от анкетираните очакват криозата да продължи „повече от една година“. Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% избират „до лятото“, 3% допускат завършекът да е през есента, а 9% – в края на 2021 г. В летния период около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината. 

И сега два равни половини (при известен дял колебаещи се) приемат или отхвърлят философията, олицетворена от доц. Мангъров. Дяловете на одобрение за алтернативната гледна точка никак не са малки. Те показват, ако не разделено, то поне сериозно объркано общество.

Дяловете на одобрение на официалната гледна точка все пак надделяват. Във философията, символизирана от проф. Мутафчийски, все пак одобрението продължава да е малко по-добро – пет към три.

На въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу Ковид, когато има одобрена ваксина?“, „да“ казват 43%, но 48% казват „не“. Останалите се колебаят.