"За сърдечно-съдови и други заболявания ваксината може да се използва и е достатъчно безвредна и поносима от организма на човека", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" проф. Ива Христова, национален консултант по вирусология.

"Не бива да се използват ваксините, ако има остро инфекциозно заболяване в момента или тежки алергии, при астматиците също могат да поемат медикаменти, за да бъде астмата успокоена, и такова да се ваксинира, но това трябва да се препоръча от личния лекар", добави още специалистът.

"Децата са ниска рискова група, първо ще се ваксинират високорисковите групи, така че те може да се ваксинират по-късно, децата са риск за разпространение", разясни още гостът.

"Ваксините не могат да направят генетични промени, нашето ДНК е затворена в ядрото. Ваксината действа срещу трите разновидности на COVID-19. В никакъв случай ваксината няма да навреди, дори и да е мутирал вируса. Вреда няма да има, защото е изчислено вирусът да се блокира много бързо.


Идеята е в бързата реакция, за да не се стигне до размножаване на вируса. Поне шест месеца ще има имунитет след ваксинирането", каза още проф. Христова.

"При онкоболните индивидуално трябва да се решава за ваксинация от лекарите, може би ще е по-добре да се изчака с ваксинирането при тях", смята специалистът.

"Аз ще се ваксинирам, веднага когато е възможно. При жените COVID-19 протича по-леко. Мерките още трябва да се задържат, особено по празниците", заключи проф. Ива Христова