В момента нямаме проблем в нашата страна с лабораторната диагностика на коронавируса. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

"При всяко съмнение за тази инфекция е хубаво да има различни тестове. Така наречените бързи тестове, са тестове, които или доказват наличието на вируса, доказвайки неговия антиген. Взима се матирал от гърлото и доста бързо могат да поставят една ориентировъчна диагноза.

Другата група е някъде 7-8 ден след началото на инфекцията човешкият организъм прави имунен отговор", посочи още проф. Кантарджиев в предаването „Референдум“ по БНТ.

Той обясни, че всички държави с развита система на здравеопазването ползват референтните тестове, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО).

По думите му става въпрос за генетичните тестове за доказване на РНК на вируса.

„Ние ги ползваме в няколко лаборатории на страната, лабораториите се увеличават. Освен това много колеги, неработещи в системата дори на здравеопазването, както колеги от БАН имат желание да помогнат на работата на тези лаборатории или да разкрият допълнителни.

По отношение лабораторната диагностика, мисля, че в момента нямаме проблем в нашата страна. Колкото повече изследвания се правят, ние искаме да се правят“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Той бе попитан и дали може човек, който е прекарал коронавируса и е излекуван от него, да бъде отново заразен.

„Не, не може, освен в изключително редки случаи. Епидемиите обикновено възникват, защото хората няма имунитет и после прегарят при създаден имунитет.

Нашата цел в момента е да забавим разпространението на вируса. Засега мерките имат своята адекватност.

Да разчитаме всички да се изпоразболеят ще доведе до тежки последици - и за възрастните хора, и за младите, много от които в такъв случай биха загубили работата си“, категоричен бе проф. Тодор Кантарджиев.