"Третата вълна на коронавируса затихва. При втората и третата вълна имахме по 600-700 повиквания за една 12-часова работна смяна, а сега се движим около 400", съобщи в "Тази сутрин" по Би Ти Ви говорителят на Спешната помощ в София Катя Сунгарска.

"Имаме притеснения при това отваряне на всичко сега дали след седмица-две няма отново да има ръст на случаите", добави тя.
"Направена е невероятна организация, стиковани са координационната централа, екипите и всички звена, но за съжаление дефицитът на кадри остава", отбеляза Сунгарска.

"В последната година-две има повече млади хора, които искат да дойдат да работят при нас. Спешна помощ е може би най-голямата школа за един медик", смята тя.

"Кадровият дефицит в Спешната помощ е от години, защото това е много тежко за работа място", отбеляза Катя Сунгарска.

По думите й за всяко обаждане екипите не знаят къде отиват и дали ще бъдат посрещнати с агресия, или с благодарност.
"Екипите почти нямат възможност да се приберат до централата. Те са от адрес на адрес – отиват до болница, ако се налага хоспитализация и след това на нов адрес", обясни тя.

Сунгарска даде пример със случай, при който почерпен пациент заплашва лекар с нож. По думите й случаите на агресия към спешните медици са по-малко по време на пандемията.

Междувременно над 200 сигнала са получени през изминалата нощ в Центъра за спешна помощ в София.
Д-р Таня Ачова, завеждаща нощната смяна, уточни, че данните за броя на повикванията все още се обработват. Около 40 общо са хоспитализациите за тази нощ, обясни тя.

„Три са спешните екипи, които представляват част от националната сигурност на всяка държава. Това са пожарната, полицията и Спешната помощ, но все още нашата категория труд не е променена“, каза лекарката.

Работата на екипите многократно нараства заради пандемията от COVID-19.

„Миналата година имаше национална кампания, събраха се подписи, които бяха подадени към парламента, така че има някакво движение по въпроса“, обясни Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ.