Висш медицински експерт, съветващ правителството на Хонконг за COVID-19, предупреди, че всеки заразен човек може да предаде коронавируса на четирима други, тъй като вирусът се е превърнал в по-заразен, като градът навлиза в най-сериозната фаза на кризата в общественото здраве, пише хонконгското издание South China Morning Post.

Професор Габриел Леунг, декан на Медицинския факултет на Университета в Хонконг, заяви, че вярва, че има поне 50 до 60 скрити случая в общността, тъй като международно проучване сочи, че щамът на вируса е увеличил процента на заразяемостта си с 30 на сто поради мутация на ДНК.

В неделя Леунг цитира международно проучване, което предполага, че има ДНК мутация в най-широко циркулиращия щам на вируса, която го прави по-заразен с около 31%.

Той каза, че друго местно проучване потвърждава подобна тенденция, тъй като броят на хората, които се очаква да бъдат заразени при всеки случай, се е увеличил през март от 2½ на три и сега се увеличава на четири. Но няма доказателства, които да показват, че вирусът е станал по-смъртоносен.

Изказвайки се в телевизионна програма в неделя, микробиологът Юен Квок-Юнг заяви, че настоящата вълна от нови инфекции почти сигурно се дължи на премахването на мерките за социално дистанциране.

„Много очевидно е, че когато правителството облекчи мерките за социално разстояние, пандемичната ситуация се влошава. Промяната е незабавна “, каза той.

Въпреки това той каза, че дори ако правителството затегне мерките за социално дистанциране незабавно и в най-стриктната възможна степен, то няма да работи без съдействието на жителите на града.

„Правилата за социално дистанциране действаха през март, защото всички бяха нащрек и си сътрудничеха“, каза той.
"Ако всички предприемат незабавни мерки сега, като носят маски и практикуват добра хигиена на ръцете, случаите в Хонг Конг ще намалят в рамките на следващите седем до 14 дни."

Юнг също обвини властите, че не са изследвали достатъчно хора за вируса, пише "Фокус".