Остри дебати за промени в изборното законодателство предизвика Декларация, в която депутатите осъдиха побоя над областния координатор на "Атака" в Петрич Огнян Тетимов, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
Партия, която купува гласове, да й бъдат отнети всичките получени за нея по време на избори, предложи Четин Казак от ДПС.  Според него в противен случай хората на пълно ще се отчаят от политиката.
Задължителното гласуване е начинът да се спре купуването на гласове, което се превърна в норма в България, смята независимият депутата Николай Камов. Според него продажбата на партии показва, че истинската политическа дейност има все по-малко шансове на избори. България стана пример за страна, в която масово се купуват гласове, посочи независимият депутат Лъчезар Иванов. Той добави, че по този начин се показва как може да бъде променена волята на обществото.
ОТ ДСБ настояха веднага да бъдат направени радикални промени в изборното законодателство, защото физическото насилие по време на избори доказва че има криза на демокрацията.
Станимир Илчев от НДСВ се обърна към депутатите от "Атака"  с думите, че има разлика между индивидуална храброст и колективна наглост и ги посъветва да се пазят от второто. Говорителят на жълтата партия упрекна МВР и заяви, че вместо да патрулират, органите на реда, обикновено преживят поредния дюнер или говорят с частни лица.
Вътрешният министър Михаил Миков информира депутатите относно инцидента с Огнян Тетимов. Той обаче отказа да предостави по-подробна информация от вече известната, като се аргументира с това, че разследването продължава.
Камелия Цветанова /БЛИЦ