Румънският външен министър Лазар Команеску е обезкуражен още преди излизането на доклада на Европейската комисия. Пред берлинския „Тагесшау" той каза, че страната му трябва да напредне в борбата с корупцията и семействеността. И действително докладът силно критикува правителството в Букурещ. Много по-тежко е обаче положението на България.
Няма да настъпи радост в България и Румъния от това, което Европейската комисия има да каже днес на двете нови попълнения в европейското семейство: Равносметката на експертите в Брюксел след година и половина членство в ЕС е катастрофална. Двете страни имат сериозни проблеми с корупция на всички нива.
Дословните текстове на докладите на ЕК вече са излезли. Особено остро Брюксел се обръща към България. С необичайно остър тон се казва, че няма „ни най-малък напредък" в борбата с корупцията, облагодетелстването на роднини при раздаване на постове и организираната престъпност от страна на управляващото българско правителство.
България трябвало да се погрижи за това „щедрите финансови помощи от ЕС да не бъдат получавани само от корумпирани чиновници, които си сътрудничат с организираната престъпност". Това за ЕК е прекалено и към такива драстични формулировки Комисията прибягва много рядко.
Затова Брюксел иска да натисне внезапна спирачка и да постави България на тясно: ЕК заплашва, че ще задържи стотици милиони евро. Към тях спадат и средствата за инфраструктурата и субсидиите за земеделието. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е убедена, че в България са източени над 30 милиона евро от аграрните фондове на ЕС.
Вчера българското правителство реагира трескаво и предложи план за действие за усвояване на аграрните плащания от ЕС с надеждата, че така пораженията на имиджа ще бъдат ограничени. А опозицията в България поиска да извлече вътрешно политическа полза от срама в Брюксел и обяви вот на недоверие срещу управляващото правителство.
В случая с Румъния присъдата на ЕК е по-мека, но и тук публично се критикува мащабна корупция. Вчера в Румъния започна работа нова антикорупционна служба. Тя ще трябва да провери обстойно финансите на определени местни политици, депутати от парламента, съдии и прокурори. ЕС прие България и Румъния на 1.01.2007 г., въпреки че огромните проблеми с корупцията бяха очевидни. /БЛИЦ