Да, няма никаква грешка, нито заблуда. От седмица насам стана кристално ясно за обществото кой прокарва руските интереси в България, особено що се касае до геополитиката. Обичайните заподозрени – тези, които най-силно крещят, че са против Русия, които лягат и стават с призиви Митрофанова да бъде отзована, които набеждават всеки друг в „руски връзки“, само и само за да прикрият истинската си същност.

Кои са те ли? Най-големите кресльовци по темата „Русия“ – Кирил Петков и Христо Иванов. Ще кажете, ама как така, ако има някой русофоб по нашите ширини, то това са именно тези две имена.

Но ще бъдете в грешка. След като месеци наред Кирил Петков се увърташе като шугава овца по темата „Северна Македония“, обещаваше на Запад, а се криеше у нас и козируваше на проруския си коалиционен партньор БСП, вчера така омразните му ГЕРБ и ДПС му поднесоха на тепсия разрешението по тази тема.

И двете партии ясно заявиха, че ще подкрепят френското предложение за гаранции от страна на Европейския съюз относно изпълнението на българските условия, като така ще бъде даден старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към европейското семейство.

ДПС дори внесоха готов проект на решение в Народното събрание. Нещо, което правителството на Петков умишлено не направи, въпреки че предложението на президента Макрон отлежава отдавна (самият Петков призна, че не си е направил труда дори да го прочете…).

На пръв поглед това съвпада изцяло с (уж) желанието и на ПП и ДБ въпросът да бъде бързо решен от парламента, в което Иванов и Петков ни убеждаваха от телевизора седмици наред. Но ако това тяхно желание беше реално, а не поредната им манипулация, най-логичното нещо беше още днес с гласовете на тези две партии, на ГЕРБ и на ДПС решението за Северна Македония да стане факт.

Логично, но не се случи. Заседанието на парламента отново се провали, но този път заради отсъствието на „Промяната“. Същевременно от Брюксел Петков отново захвана мантрата си, че нямало да направи нищо без парламента и нямало да предаде националните интереси.

Не, това не е дебелоочие, нито политическо късогледство. Нещо друго е.

Желание въпросът със Северна Македония да отлежава и в крайна сметка да се блокира присъединяването на тези две страни. Чии интереси обслужва поведението на Кирил Петков, също не е въпрос с повишена трудност. Разединени Западни Балкани и отдалечаването им от Европейския съюз означава укрепване на позициите на Русия, засилване на проруското влияние и дестабилизиране на целия регион.

А като добавим в уравнението отсрочката за руския петрол, издействана от Асен Василев и Кирил Петков (оказа се обаче, че „Лукойл Нефтохим“ преработва петрол „Урал“ - чиято цена пада, но го продава на цените за „Брент“, а печалбата от 10 млн. лева на ден е на гърба на всеки български гражданин и потъва в офшорни сметки), нещата добиват напълно завършен вид.

Или както се казва – не слушай какво говорят, а ги гледай какво правят.