Правителството прие спорният законопроект за училищното образование, чието обсъждане миналата седмица бе отложено. Според проекта основно образование ще се завършва след седми клас. Досега основно образование се завършваше след осми клас. Задължително ще се учи до десети клас.
11-ти и 12-ти клас ще бъдат по желание. Единствено след тяхното завършване обаче ще може да се влиза в университет.
В края на 4-ти, 7-и и 12-и клас е превидено национално външно оценяване. Класният ръководител да изготвя характеристика на всеки ученик в края на учебната година, предвижда одобреният проект. ще може да се намаля поведението на учениците.  По-строгите мерки за дисциплина ще могат да влязат в сила от 15 септември. И още - родителите да могат да ползват специален отпуск от 8 часа годишно, за да посещават училището на детето си. 
Новите текстове задължават учителите и учениците да ходят в училище във вид, съответстващ на добрите нрави. Забранява се още внасянето на оръжие и алкохол в училище, както и употребата на мобилни телефони в час.
Преди днешното заседание на кабинета обаче ресорният министър Даниел Вълчев категорично отхвърли обвиненията на ДПС, че закона е твърде закъснял. "В обществото има консенсус, че училището, не е място за религиозна пропаганда", каза Даниел Вълчев. Просветният министър каза, че възможността Народното събрание да отхвърли закона винаги съществува , но това не е основание за забавянето му.
Новата образователна структура обаче ще се прилага от следващата образователна година. /БЛИЦ