Паметта за саможертвата на българите от отрядите “Христо Ботев” и “Васил Левски и на британските офицери майор Томпсън и сержант Монро е жива. Тя ни завещава не само идеала им за свобода и справедливост, но и завета народите никога повече да на допускат фашизъм. Това, че днес сме тук показва, че когато говорим за героите на България - никой не е забравен и нищо не е забравено. В БСП имаме памет.

Това заяви председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова на поклонението пред паметта на героите в местността “Рупата” над село Литаково, Община Ботевград днес.

За паметната церемония пристигнаха и представители на посолството на Великобритания у нас. Подп. Матю Уилсън и Саймън Кусев, Корнелия Нинова, народният представител от “БСП за България” Иван Ченчев, социалисти от Ботевград, антифашисти, кметът на Литаково Пешо Младенов, председателят на ОбС на БСП в Ботевград Николина Цолова, отбелязаха 80-та годишнина от разстрела на майор Томпсън и българските антифашисти.

На 10 юни 1944 година  жандармерия извежда от  читалището в Литаково  група арестувани партизани и  ятаци. Сред тях е и англичанинът майор Франк Томпсън. Той  е  офицер от Управлението за специални операции на британската армия. Идва в България на 24 януари 1944 година , за да ръководи втората мисия за снабдяване на антифашистката съпротива с английско оръжие чрез самолети.

Без съд и присъда на 10 юни го застрелват в местността Рупата.  Заедно с него - сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, както и още партизани от отрядите “Христо Ботев” и “Васил Левски”.