Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас. Това коментира вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия в Дома на Европа на тема "Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България", цитирана от БТА.

Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове. Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите членки по време на Covid пандемията, посочи Константинова.

"Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост - подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна", обясни Константинова. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора за работа на терен и изграждане на центрове за деца. 

Тя посочи, че България е на първо място в Европейския съюз по процент издадени документи за временна закрила на бежанци. Към днешна дата този процент надхвърля 85%.

В България са преминали над 200 хил. души, които бягат от войната. У нас са останали около 100 хил., обясни вицепремиерът. Според нея страната ни се справя добре с посрещането и предоставянето на помощ за бежанците, като на територията на страната вече работят около 200 гишета за регистрация. Предстои следващата още по-сложна задача – да начертаем пътя за приобщаването им в България, допълни още Калина Константинова. 

Парите, които ще използва България за настаняване, храна и здравеопазване на украинските бежанци, ще бъдат 100 процента заплатени от Европейския съюз, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Всяка държава, която приема украински бежанци и броят им е еквивалентен на 1% от населението на държавата, получава подкрепа от европейския бюджет, поясни Новаков и подчерта, че в рамките на Съюза има два механизма за подкрепа, по които са мобилизирани около 17 млрд. евро. 

Осигуряването на подслон и прехрана за първите дни от пристигането на бежанците, легализирането на статута им и всички документи са важни, но те са само основата, следващата стъпка, която е по-важна, е интеграцията, заяви по време на дискусията евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Елена Йончева.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения щаб за бежанците - Оперативната координационна група, обяви, че заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им "се развържат ръцете" на местно ниво да търсят вариант за настаняване.

Цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа.

В дискусията участва и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По думите му МВР се справя успешно с регистрацията за временна закрила на бежанците, а граничните полицаи, които са първите, посрещащи на границата бягащите от военния конфликт в Украйна, прилагат достатъчно стриктен контрол. Разработен е рисков профил, със съдействието на ДАНС, за да не се допусне на територията на страната да проникнат лица или групи, които евентуално биха застрашили пряко или косвено национална сигурност.