Министър-председателят Сергей Станишев освободи изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Днес сутринта тя депозира оставката си пред премиера чрез финансовия министър.
Натрупано напрежение около ръководството на НАП е мотивът зад подадената оставка от изпълнителния директор на НАП Мария Мургина, заяви по-рано министърът на финансите Пламен Орешарски, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
“Все пак тя ще е последният човек, който ще попречи на институцията, която е създала”, допълни финансовият министър.

“Независимо какво ще е решението на Министерски съвет, което най-вероятно ще стане ясно следващия четвъртък, ще използвам повода, за да дам изключително висока оценка на нейната работа", изтъкна Орешарски. 
 НАП е най-добрият проект на Световната банка в региона, каза Орешарски. Мургина постигна институционално изграждане на агенцията, за което много страни ползват нашия опит", похвали я той. Орешарски коментира оставката на Мургина по време на подписването на спогодба между България и Австрия за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.  

От НАП пък изпратиха официално съобщение, в което обявиха, че Мургина е депозирала оставката си до премиера Сергей Станишев чрез министъра на финансите Пламен Орешарски днес сутринта. Мотивите на Мургина за това решение са свързани с неизпълнението на плана за приходите на НАП за 2008 г. с 2%, както и това, че решенията на някои държавни институции, свързани с дейността на агенцията, се оповестяват първо чрез медиите, се казва още в съобщението.  /БЛИЦ