Министър-председателят Сергей Станишев проведе днес работна среща с главния прокурор Борис Велчев, с министрите на вътрешните работи Михаил Миков, на правосъдието Миглена Тачева, по европейските въпроси Гергана Грънчарова и със заместник-директора на Държавната агенция „Национална сигурност” Иван Драшков, съобщиха от правителствената информационна служба.
На срещата беше направен преглед на извършеното досега и бяха уточнени последващите действия в областта правосъдие и вътрешен ред след доклада на Европейската комисия. Сергей Станишев поиска пълна мобилизация на усилията на всички институции, които имат ангажимент в сферата на правосъдието и вътрешния ред, за да бъдат постигнати ясни и конкретни резултати. Той отново настоя ресорните министри стриктно да изпълняват разпореждането за внасяне на ежемесечни доклади в Министерския съвет за всяка стъпка по посока на преодоляването на проблемите, идентифицирани от ЕК.
Главният прокурор Борис Велчев заяви пълната ангажираност на прокуратурата за активизиране на съвместните усилия и за безкомпромисни действия на институциите.

Обсъдено беше и функционирането на съвместните екипи между прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за противодействие на организираната престъпност.
Според министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова следващият доклад по шестте показателя в областта на противодействието на корупцията, организираната престъпност и за съдебната реформа може да бъде различен, като това зависи от всички институции. /БЛИЦ