В Берлин започва среща на Християндемократическия съюз (ХДС). Ръководството на партията ще обсъжда кой ще бъде наследникът на канцлера Ангела Меркел, която в началото на седмицата обяви, че се оттегля от лидерския пост.
 
Очакванията са за тежки дебати, защото основните претенденти за него са изявени критици на Меркел - министърът на здравеопазването Йенс Шпан и предпочитаният от бизнеса Фридрих Мерц. Предпочитаната от Меркел кандидатура е на сегашния главен секретар на партията Анегред Крамп-Каренбауер.
 
Канцлерът обаче беше категорична, че няма да посочи наследник, а той ще бъде избран по време на конгреса на Християндемократите в началото на декември.
 
По-рано тази седмица канцлерът Ангела Меркел заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат начело на ХДС на предстоящата през декември партийна конференция. С това започна надпревара за неин наследник, който може да стане следващият канцлер.
 
"Търсим някой със значителни умения да обединява хората", Кристиан заяви Хаасе, депутат от ХДС. Той подчерта, че ХДС трябва да може да привлича представители на всички обществени групи, и ценностите му трябва да бъдат изразени ясно в ежедневната политическа дейност.
Днес ХДС ще проведе партийна конференция, за да обсъди въпроса за ръководството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!