Гейовете няма да могат да лобират за узаконяване на гей бракове или съжителство и за осиновяване на деца от еднополови двойки. Това решиха депутатите от Комисията по гражданско общество при обсъждане на второ четене на закона за лобистката дейност, съобщава "Стандарт".
Текстът предвижда забрана за застъпничество за каузи, които нарушават обществения морал. Освен гейовете това включва и лобизъм в полза на полигамия и сексуални отклонения, коментираха експерти.

Със същата норма се забранява и адвокатстване за разпалване на расова, етническа и религиозна вражда, както и срещу националната цялост и суверенитет, правата и свободите на гражданите.

Друг текст от закона на депутатите, кметовете, министрите, съветниците и чиновниците се забранява лобистка дейност не само по време на мандата, но и година след изтичането му. Според приетите параграфи не са лобисти медиите, партиите, синдикатите и адвокатите при изпълнение на служебните им задължения. Не може да се лобира както пред съдебната власт, така и за издаване на лицензии и концесии. /БЛИЦ