Свилен Русинов е един от най-добрите боксьори на България за всички времена. Той е дългогодишен капитан на националния отбор, бронзов медалист от Олимпиадата в Барселона, европейски шампион от Бурса през 1993 година, медалист от европейските първенства в Торино (1987), Атина (1989), носител на бронзов медал от Световното първенство в Рино през 1986-та. Намерихме го на работното място - кметския стол в родното му село Градешница (Тетевенско). Русинов даде интервю за БЛИЦ по повод предстоящия бой на Кубрат Пулев и Владимир Кличко. Причината да го потърсим е, че Свилен е играл два пъти с Виталий и веднъж с Владимир:

-Г-н Русинов, има ли шанс Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко?
-Шансът е голям, зависи по какъв начин ще подходи Кубрат, каква тактика ще изградят от щаба му. Нашето момче се превърна в страхотен боксьор, който има шанс да свали Кличко. Дай Боже, пожелавам му го от все сърце, ще стискам палци.

-На каква тактика трябва да заложи Пулев, направете анализ на играта на Кличко?
-Двамата са почти еднакво високи, 3-4 сантиметра разлика в тежката категория не са нищо. Аз съм се бил с противници 5-10, че и 15 сантиметра по-високи и съм ги побеждавал. Започвам от ръста, защото помните боя на Кличко с Поветкин. Това не беше боксов мач, а пародия, мен ме беше срам да се нарека боксьор след този мач. Поветкин е доста по-нисък от Владимир, завираше се под ръцете му и интригата приключи рано-рано. После Кличко си го би без никакви проблеми. Ако сте забелязали, Владимир почти никога не прави поредица от 5-6 удара или бой до въжетата. Той има един изграден стил, десен прав и ляв прав, това е. На Кубрат левият прав също е много силен, той залага на него. Десният изостава, понякога увисва. Според мен Кубрат много трябва да внимава да не тръгва с десен ъперкът, защото това ще бъде грешка. Тогава може да бъде пресрещнат неприятно от Кличко.

-Ще издържи ли 12 рунда Кубрат Пулев?
-Трудно, но не и невъзможно. Първите 4-5 рунда трябва да бъдат тактически изиграни. И двамата ще внимават, защото ударите при големите боксьори са тежки и опасни. Кличко има стъклена брадичка, неведнъж е бил удрян и трудно понася. Не е невъзможно Кубрат да го намери с точен удар по-рано от 12-те рунда.

-Защо Кличко бягаше толкова време от двубой с Кубрат Пулев, изненадващо отложи мача през септември?
-Тези отлагания според мен помогнаха на Кобрата. Натрупа още малко време и подготовка, докато преди сякаш щеше да му дойде твърде рано такъв сблъсък и изглеждаше притеснен. Сега обаче е друго, Пулев е готов. При Владимир нещата стоят така - вероятно през септември не се е чувствал готов. Знаете какво означава този мач за украинеца - залагане на четирите пояса, залагане на много пари, имидж, авторитет.

-Нормално ли е десет години да няма кой да победи Владимир?
-Не е и ще ви кажа още нещо. Цялата тази работа е доста съмнителна. Всичко е игра на пари и добър мениджмънт. Виталий бе 4-5 години на върха, после брат му още 10, станаха почти 15. И те омръзнаха на хората. Вие как смятате, дали няма кой да победи Владимир. Сигурен съм, че има поне десетима боксьори, които сега, ако се качат на ринга, ще бият Кличко. Къде са американците, как толкова години не се появи нито един, за да бие украинеца.

-Какво е обяснението тогава?
-Просто е - братята създадоха една империя. Още навремето добри мениджъри се усетиха, че от тях може да изкарат добри пари и се заеха с делата им. Осигуряваха им не слаби, но такива противници, които може да бъдат победени. Вижте, и на мен да ми дадат 5-6 милиона само да се кача на ринга и да ми кажат да падна в петия рунд, ще го направя. Знаете за какви пари играха всички противници на Кличко в последните години. Особено Поветкин, зад който застана един руски олигарх и извади малко над 23 милиона долара.

-Възможно ли е Кличко да бяга от Пулев и заради допингконтрола?
-Аз съм сигурен, че и двамата братя взимат допинг. Помните през 1994 или 1995 година беше, когато хванаха Виталий Кличко с допинг. И го наказаха да не участва на Олимпиадата. Кубрат е прав, когато изказва съмненията си относно "чистотата" на Владимир. Всъщност, какво стана с въпросите, които Пулев отправи към Кличко относно допинга.

-Не отговориха нищо конкретно, покриха се.
-Много ясно. Владимир организира мача, той определя парите, телевизионните права, рекламите, процентите - всичко. С една дума, който плаща, той поръчва музиката. Видяхте и преди няколко дни, когато щабът на Владимир не допусна хората на Кличко на пресконференцията. Не е прав, Владимир се изтъпанчил с целия си екип, а не дава на Кобрата да дойде с екипа си.

-С какво ще сравните евентуална победа на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко. Самият Пулев каза, че ще бъде равносилна на световна титла по футбол за България.
-О, много по-голяма, защото във футбола правилата са ясни. Играеш, по-добър си, биеш и продължаваш напред. Да, съдиите са фактор, но не такъв, каквито са в професионалния бокс. А и в бокса кой от Русия, САЩ или големите сили ще те пусне първо да стигнеш до финала, а после да спечелиш световната титла. Затова успехът на Кубрат Пулев и до момента е огромен.

-Наистина ли не помните вашата среща с Владимир Кличко?
-Да, нищо не си спомням. Имам над 300 мача, може ли да ги помня всичките. Вероятно е било по време на някакъв подготвителен период. Докато двата мача с Виталий ги помня много добре. Засичахме се с него по турнири от 1991 до 1993 година. На нито един от тях той не спечели медал, общо взето падаше, срещу когото играеше. Наистина не впечатляваше с нещо особено. Имаме разменени по една победа, аз го бих в първия кръг на Световната купа в Банкок, на която впоследствие спечелих бронзов медал.

-Не ви ли направиха впечатление тогава братята Кличко?
-Да ви кажа честно - не. Но нали ви казвам, те може и да са имали качества, но попаднаха на добри мениджъри. Братята превърнаха бокса в бизнес и циркаджийски номера.

-Как сте като кмет на Градешница?
-Всичко е наред, чист въздух, природа, спокойствие. Сега се подготвяме за зимния сезон, да осигурим дърва за огрев, да почистваме пътищата, ежедневна работа.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ