Няколко неща са известни за най-скъпият имот, продаван някога във Великобритания. Той се намира в Лондон, живеещите в него могат да се възползват от 24-часово 5-звездно хотелско обслужване, от винарска изба и това срещу 160 милиона паунда или 209 милиона долара.

Едно обаче остава мистерия - кой е купувачът на луксозния апартамент, намиращ се в Уан Хайд Парк, който е емблематичен комплекс в английската столица.

Според информация на Bloomberg холдинговите компании PHB London Holdings и PHB London Dormant са закупили имота със заем от Credit Suisse. От банката обаче отказват да дадат допълнителна информация за сделката.

Причината, че купувачът е в сянка е лесно обяснима. Това е така, защото двете компании, чрез които е осъществена сделката, са регистрирани на британския остров Гърнзи. Според законодателството там не се изисква да се разкрива собствеността на дружествата.

Цената от 160 милиона паунда може да е наистина рекордна за страната, но липсата на информация относно купувача не е нещо ново. Имотният пазар в Лондон има репутация като място, където много заможни хора успяват да "изперат" мръсни пари.

Анонимността на новия собственик на имота обаче идва на висока цена. Той ще трябва да плаща по 220 000 паунда или 287 000 долара под формата на такси и данъци само, за да запази самоличността си в тайна.

Според разследване на Guardian показва, че в страната има над 200 заможни чуждестранни граждани, които са готови да сторят същото само и само да не разкриват самоличността си.