„Една от причините, поради които обичам да тренирам с Питър Лий Томас (фитнес треньор), е, че той винаги измисля забавни упражнения. Поддържа ме свежа и този петък не беше изключение. Наскоро, Питър ми показа Българската торба (Bulgarian Bag), която е създадена за трениране на олимпийски спортисти, и веднага се запалих! Използваме тези торби за сила, кардио, за всичко!“
 

Това написа актрисата Холи Бери в Instagram, добавяйки снимка на тренировката си с Българската торба. 52-годишната Бери продължава да поддържа изключителна фигура, като вече и българското изобретение е част от тренировките.

Какво, всъщност, е Bulgarian Bag и кой стои зад нея?

Българската торба е измислена от бившия състезател по класическа борба и настоящ треньор Иван Иванов. Роденият през 1968 година в Казанлък Иванов е вицесветовен шампион от 1994 г., а на Олимпиадата в Атланта през 96-а завършва на пето място.

Успехите му като треньор обаче далеч надминават тези в състезателната му кариера. Иван спира да се състезава през 1997-а и веднага заминава за САЩ, където е поканен специално от Американската федерация по борба.

Започва работа като помощник-треньор в Олимпийския тренировъчен център в Колорадо Спрингс и вече повече от 20 години е един от най-именитите треньори не само в Щатите, но и по целия свят.

Иванов изобретява Българската торба в търсене на нови методи за тренировка, които да представи на състезателите си. Първата торбичка, както той я нарича, е създадена в България през 2005 година, след което успява да я патентова в САЩ и Европа.

Уредът става изключително популярен, благодарение и на бума на новите начини на трениране и от обикновените хора. Българската торба е перфектна за по-динамични функционални тренировки, точно както я използва и Холи Бери.

Името не е измислено лично от българина, а от американски спортисти и треньори, които са работили с Иванов, за да се свързва изобретението с него и работата му. Идеята за Българската торба идва от начина, по който овчарите носят на врата си агнетата по Гергьовден.

„Хващат ги за краката и ги премятат през главата. Идеята ми тук бе да създам безопасен уред, с който да се тренират различни движения в борбата, при което се включва участието на повече мускулни групи, когато се тренират захвати.

Другата цел беше с уреда да тренират едновременно група хора. Затова той стана много подходящ за фитнес – държи се на раменете, но с него се правят много упражнения за кръста и краката. Според предназначението му, той може да тежи между 5 и 38 кг“, споделя Иванов в интервю за „24 часа“ от 2015 г.

Самата торба е изработена от кожа, а вътре е пълна с пясък, метални дробинки и текстилни материали. Торбата е изработена така че да не причинява болка на трениращия, тъй като борците я използват и за хвърляния, които се правят многократно по време на тренировки, пише webcafe.bg.

Българската торба може да се използва по много различни начини – като допълнителна тежест върху раменете при клекове и напади, като пудовка и като помощен уред в по-експлозивните тренировки.

Използва се не само от борците, но и в почти всички бойни спортове. Много подходящ е за любителите на фитнеса и кросфита, а в интернет е пълно с видеа на хора от целия свят, използващи Bulgarian Bag.

И една от тях е Холи Бери.