След като накара да оживеят на големия екран няколко известни героини на световната литература, Кира Найтли разкри, че завижда на своите връстници, които са завършили университет. Не този на живота, а истински.
Звездата, която беше номинирана за Оскар за ролите си в "Покаяние" и "Гордост и предразсъдъци" заяви, че й липсва университетското образование, което я кара се чувства непълноценна, но се надява да го компенсира, като чете и пише повече. В интервю за списание "Татлър", 23-годишната актриса се оплаква, че е "напълно необразована".

Чувствам се непълноценна и, че трябва да доказвам, че не съм глупава, заяви Найтли. Въпреки, че беше диагностицирана с дислексия на 6-годишна възраст и можеше да чете много бавно, в момента тя си е направила огромен списък с книги, които трябва да прочете.

В момента, Найтли чете биографията на Алберт Шпеер - човекът, известен като първия архитект на Третия райх, както и история на Виетнамската война.

Найтли се отказа от училището на 17 години, след което получи роля в телевизионната адаптация на филма "Доктор Живаго". След това тя получи още две големи роли, сред които беше и тази на Елизабет Бенет в "Гордост и предразсъдъци" през 2005 година. През тази година тя изигра ролята на Вера Филипс - любовница на Дилан Томас. Следващата й роля е на скандалната аристократка от 18 век Джордияна, известна като "Херцогинята", което е адаптацията на световноизвестната биография на херцогинята на Девъншър от Аманда Форман. /Кафене.нет