САЩ и Русия са длъжни да поемат водещата роля в унищожаването на ядреното оръжие в света. Това заяви кметът на японския град Нагасаки Томохиса Тауе на траурната церемония по повод 63-ата годишнина от атомното бомбардиране на града.
"Тези две страни притежават 95 процента от всички ядрени бойни глави в света. Затова те са длъжни да не усилват противопоставянето си, в това число с разполагането на свои противоракетни системи в Европа, а да предприемат стъпки за мащабно съкращаване на ядрените въоръжения", заяви кметът. Той допълни, че немалка отговорност в това отношение носят и други страни, конкретно Великобритания, Франция и Китай. "ООН и международната общност не трябва да оставят без внимание ядреното оръжие в Северна Корея, Пакистан и Израел и са длъжни да реагират на опасенията в ядрената област по отношение на Иран", заяви още Томохиса Тауе.

В Япония днес е ден на почит към паметта на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки. В този японски град ще бъдат главните възпоменателни прояви за 63-годишнината от трагедията. С минута мълчание в Парка на мира в Нагасаки в присъствие на ръководителите на страната и родственици на загиналите, както и на представители на чужди държави по традиция се състоя възпоменателната церемония.

На 9 август 1945 г. на височина 500 м над центъра на Нагасаки се взриви американска бомба, създадена на основата на плутоний 239. На момента атомният взрив уби 27 000 души. До края на 1945 г. от лъчева болест, обгаряния и други последици от бомбардировката починаха 70 000 жители на града. Общо 143 000 са жертвите на бомбардировката в Нагасаки. В другия японски град, понесъл атомна бомбардировка, Хирошима, загиналите са 250 000. /БЛИЦ