На 22 март, когато ще се проведат президентските и местните избори, Македония трябва да покаже, че има достатъчен демократичен капацитет, за да продължи по пътя си на интегриране в ЕС и НАТО. Това заяви в обръщение македонският президент Бранко Цървенковски.
“Първата стъпка и главното условие за това са известни – провеждане на мирни, честни и демократични избори. Такива избори, съгласно всички международни стандарти, вече сме имали няколко пъти в миналото”, посочи Цървенковски.
Според него това означава, че “въпросът не е дали Македония има достатъчен институционален капацитет и демократичен потенциал за организирането на такова нещо, а дали съществува политическа воля и чувство за отговорност сред политическите субекти за бъдещето на нашата страна”.
“Дълбоко съм убеден, че на гражданите на Македония е напълно ясно, че на предстоящите избори няма да се решава само това кой ще ръководи държавата през следващите пет години или кои политически субекти ще имат властта в местното самоуправление през следващия 4-годишен мандат. Залогът този път е много по-голям”, смята Цървенковски. В този контекст е наистина голяма отговорността на всички участници в изборния процес, но преди всичко на ръководството на политическите партии, посочи македонският президент. Той призова гражданите в неделя да се възползват от конституционното си право и да гласуват по собствен избор, като допринесат за създаване на мирна и демократична атмосфера, предаде Макфакс. /БЛИЦ