Според учените пъстрата риба, която се придвижва, скачайки по океанското дъно, е представител на нов вид. Заради причудливата й окраска са я нарекли “психоделика”.
Както се съобщава в американското научно списание Copeia, чудноватата риба е била забелязана от аквалангисти край остров Амбон в източната част на Индонезия.
Рибата се отнася към семейството на жабовидните риби, но както се посочва в статията, по външния си вид тя се отличава съществено от сродниците си.
Жълтата риба е покрита с бяло-сини ивици, тръгващи в различни посоки от сините й очи. Рибата има широка и плоска уста, а очите й гледат направо като при човека.
Открилите рибата гмуркачи разказват, че тя се впуснала да бяга от тях с къси скокове, оттласквайки се от океанското дъно с коремни плавници.
“Впечатлението беше, като че по дъното скача гумена топка”, се казва в статията.
Този вид риба беше открита за първи път преди около 20 години, но я бяха забравили поради невярната й класификация, отбелязва Би Би Си. Спомниха си за нея съвсем наскоро, след като беше забелязана в Индонезия. Водолазите не могли да разпознаят рибата по наличните фотографии и изпратили снимката й на експерт по жабовидните риби в университета във Вашингтон. /БЛИЦ