Такава наденица едва ли някога сте яли. Картофената наденица не е постна, защото в рецептата присъства свинска мас и пръжки. Но ястието е много вкусно и позволява  доста вариации.
То може да се приготви с гъби, подправки, бекон и други варианти.

Предлагаме ви рецепта за картофена наденица, изпълнена като вкусна комбинация между картофи и наденица, запечени на фурна.

И така, как да го приготвите?

Необходими продукти:

– 1 кг картофи
– 300 г пръжки
– 150 г свинска мас
– 300 г лук
– 1 супена лъжица заквасена сметана
– Половин глава чесън
– Сол и черен пипер
– Свински черва.

Картофена наденица - изключително вкусно и засищащо!

 

Начин на приготвяне:

Накиснете за 1 час свинските черва в разтвор от оцет и сол, за да се премахне от тях лошата миризма.

За да се направи свинска мас, загрейте парчетата сланина, за да получите пръжки и ги обработете в месомелачка.

В свинската мас се запържва лукът до златисто кафяво.

Обелете картофите и ги настържете на ренде, добавете 1 супена лъжица заквасена сметана към картофите, за да не потъмнеят.

Към запържения лук добавете пръжките, солта и черния пипер (може и някакви други подправки според вкуса).

Добавете чесъна към настърганите картофи, като предварително го смачкате с пресата.

Когато лукът с бекона се охладят, ги добавете към картофената смес и разбъркайте добре.

Накиснатите и измити предварително черва се напълват с картофената смес, като плънката не трябва да е много сбита, за да не се разкъсат червата по време на готвенето. Формирайте наденица с дължина около 15 сантиметра, като краищата завържете с конец. Варете във вряща вода в продължение на 15-20 минути. След като се свари, подсушете върху хавлиена кърпа и запържете в тиган.

Изпечете във фурната до златисто кафяво.

Готовата картофена наденица сервирайте с пресни зеленчуци или кисело зеле, мариновани домати, краставици, тиквички и други.

Съвет на майстора: Както е известно, нарязаните или настъргани картофи потъмняват бързо, а сокът от лук възпрепятства това. Затова, за да запазите светлия цвят на картофите, винаги към суровите картофи добавяйте лук.